„Omul de gheață” și-a doborât propriul record: Josef Koeberl a stat peste 2 ore și jumătate în gheață. Mesajul pe care îl transmite

  • 06 Septembrie 2020 09:17
„Omul de gheață” și-a doborât propriul record: Josef Koeberl a stat peste 2 ore și jumătate în gheață. Mesajul pe care îl transmite

Austriacul Josef Koeberl, căruia i se mai spune și „omul de gheață”, a reușit sâmbătă să-și doboare propriul record mondial, stând în picioare într-o cabină plină cu cuburi de gheață timp de 2 ore, 30 de minute și 53 de secunde, îmbrăcat doar într-un costum de baie, relatează Agerpres,preluat de Digi24.ro.

Precedentul record era de 2 ore, 8 minute și 47 de secunde.

Noul record a fost înregistrat în piața centrală din Melk, oraș istoric situat la 80 de kilometri vest de Viena, unde zeci de persoane l-au încurajat pe bărbat.

Ce mesaj vrea să transmită Josef Koeberl

Josef Koeberl, un funcționar public în vârstă de 43 de ani, nu a dorit doar să-și depășească recordul precedent, ci și să lanseze un mesaj de conștientizare cu privire la criza climatică și la topirea ghețarilor.

„În Germania există cinci ghețari. Oamenii de știință spun că în numai zece ani va mai rămâne unul singur. Am doi copii și în viitor vreau să merg cu ei pe un ghețar, să-l vadă, să poată fi pe el. Vom avea o problemă în următorii 10, 20 de ani, dacă nu facem nimic pentru a schimba lucrurile”, a explicat sportivul austriac pentru agenția EFE.

„Omul de gheață” speră că, atunci când îi vor vedea realizarea, politicienii și întreprinzătorii îi vor asculta mesajul și vor deveni conștienți de enorma pierdere pe care ar presupune-o dispariția ghețarilor.

Afară au fost 27 de grade Celsius

Anul trecut, Koeberl l-a detronat pe chinezul Jin Songhao, care deținea recordul mondial „de maximă durată, cu contact fizic total cu gheața”. Evenimentul s-a petrecut la Viena unde, în momentul concursului, temperatura exterioară era de peste 30 de grade Celsius.

„Când respiram, aerul cald îmi intra în plămâni și îmi încălzea corpul”, își amintește el. În această sâmbătă, temperatura la Melk a fost ceva mai scăzută, de 27 de grade Celsius.

Cum a început totul

Ideea de a petrece cât mai mult timp cu putință într-o cabină cu gheață i-a venit lui Koeberl pe când era intervievat pentru un program de televiziune austriac. Atletul înregistrase deja câteva recorduri de înotat în ape înghețate și a decis că, în timpul interviului, va răspunde la întrebări așezat într-o cadă plină de cuburi de gheață, pentru a-și demonstra rezistența la temperaturile scăzute.

La încheierea interviului, a căutat să vadă dacă exista vreun record pentru ceea ce tocmai făcuse el și a descoperit că deținătorul unui astfel de record era Jin, care reușise să stea aproape două ore acoperit de gheață. Koeberl știa că ar putea rezista mai mult, așa că anul următor a organizat un eveniment în fața gării centrale din Viena, unde a stat 2 ore, 8 minute și 47 de secunde închis într-o cabină de plastic, acoperit de gheață, și cu medici care îi monitorizau non-stop starea de sănătate.

Josef Koeberl: Mă opresc când am senzația de „vedere în tunel”

La evenimentul din această sâmbătă, „omul de gheață” a încercat să stea mai mult de 2 ore și 30 de minute, lucru pe care era convins că-l va putea face deoarece s-a antrenat pentru aceasta pe ghețarul Hintertux (Tirolul austriac). „Știu când să mă opresc pentru că încep să am senzația de 'vedere în tunel'. Când nu mai am vedere periferică înseamnă că am stat prea mult (în gheață)”, a explicat el.

După ce a ieșit din cabina plină cu cuburi de gheață, Koeberl era obosit, dar lucid, iar organizatorii i-au oferit... o înghețată.

Promite să încerce un nou record: trei ore „la gheață”

„De data aceasta a fost mai greu, dar partea bună este că pot mai mult. Anul următor voi repeta figura, cel mai probabil în Los Angeles (în SUA)”, a anunțat sportivul austriac, care a mai spus că intenționează să-și doboare din nou recordul și să stea trei ore „la gheață”.

Austriacul se pregătește și să doboare recordul mondial de înotat o milă (1.609 metri) în ape înghețate, cu o temperatură sub zero grade Celsius. Intenționase să facă acest lucru în luna martie, în zona ghețarului Hintertux, unde temperatura sub suprafața apei este de circa -1 grad Celsius, însă și-a văzut planurile zădărnicite de pandemia de coronavirus.

Dacă totul merge bine, în martie 2021, „omul de gheață” va încerca să depășească și această nouă provocare. 

SURSA:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău