„Oamenii Cetății”- de vorbă cu Maria Macari, despre amintirile din copilăriile de altădată și afacerea cu miros de vanilie, din centrul Chișinăului
-
29 Iulie 2023 16:40
Maria Macari, Nelly sau Marika cum este numită de prieteni, este o antreprenoare care a reușit să-și transforme pasiunea pentru torturi, cozonaci și prăjituri într-o mică afacere de familie care îi poartă numele. Bunătățile sale au la bază unul din cel mai de preț ingredient - sunt create cu mult suflet.
S-a născut într-o familie cu cinci copii, în care disciplina, dragostea pentru tradiții și frumos, dar mai ales pentru gătit au fost cele mai importante valori învățate, cu care a pornit mai apoi în viaț, transmiste Radio Chișinău.
„De sărbători, îmi aduc aminte, poate avuții nu erau multe, multe bunătăți pe masa, dar tot ce se gătea, se făcea cu multă dragoste. Părinții nu ne-au dat multe lucruri bănești, materiale, dar ne-au pus la temelie o încărcătură de valori pe care le purtăm cu noi în viață. În primul rând să fim oameni, să nu fim fuduli, cum spunea mama. Să fii mândru de rezultatele tale, dar să nu fii mândru ca om” mărturisește Maria Macari.
A lucrat mulți ani la prima patiserie franceză deschisă în Chișinău și a urmat studii la una dintre cele mai bune școli culinare din Franța, „Ecole Lenôtre” din Paris.
Mai târziu și-a deschis propria patiserie, în centrul Chișinăului. Aici, și-a propus ca, indiferent de circumstanțe, să nu renunțe la calitatea produselor pe care le oferă clienților, elementul definitoriu al bunătăților de la patiseria Mariei Macari, mărturisește patisera:
„Unii fac afacerile pentru bani, evident, și eu aș vrea să am din asta venit, dar nu mi-am pus acest scop, să câștig cât mai mulți bani, peste noapte. Stiu doar că din astfel de afaceri banii nu vin ușor, trebuie să muncești mult iar marja de câștig e foarte mică. Asta pentru că atunci când folosești un ingredient de calitate, prețul pe care îl plătești pentru el e mare. Mai ales la cozonaci, marja de câștig e foarte mică, dar vine cu o încărcătura emoțională mare. Nu pot lua un preț mare pentru cozonac, pentru că e un produs de ritual și vreau să aduc sărbătoarea în casele cător mai mulți oameni. ,Vreau căt mai multă lume să își permit cozonacul meu, care este așa cum își închipuie lumea că îl faceau bunicile noastre pe vremuri”, a mai adăugat antreprenoarea.