“O zi istorică pentru Europa”: Parlamentul European și Consiliul UE au semnat Mecanismul de redresare și reziliență din care România va putea accesa 30,44 miliarde de euro

  • 12 Februarie 2021 13:35
“O zi istorică pentru Europa”: Parlamentul European și Consiliul UE au semnat Mecanismul de redresare și reziliență din care România va putea accesa 30,44 miliarde de euro

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi regulamentul de instituire a instrumentului de recuperare și reziliență, care se află în centrul planului de redresare Next Generation EU, marcând ultima etapă de aprobare după votul dat miercuri de Parlamentul European asupra Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro și din care România va avea la dispoziție 30,44 miliarde de euro, scrie CaleaEuropeană.ro.

Instrumentul “va pune la dispoziție 672,5 miliarde EUR subvenții și împrumuturi pentru investiții publice și reforme în cele 27 de state membre pentru a le ajuta să abordeze impactul pandemiei COVID-19, pentru a încuraja tranzițiile verzi și digitale și pentru a construi societăți rezistente și incluzive”, se arată într-un comunicat la Consiliului remis CaleaEuropeană.ro.

Statele membre vor primi sprijin din partea facilității pe baza planurilor lor naționale de redresare și reziliență, care sunt în curs de pregătire, mai indică sursa citată.

Pentru a marca momentul, prim-ministrul Portugaliei, țara care asigură președinția Consiliului UE, președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut vineri o conferință de presă comună pentru a marca “o zi istorică pentru Europa”. Ulterior acestui moment, von der Leyen va avea o întrevedere cu prim-ministrul român Florin Cîțu, aflat în prima sa vizită de lucru la Bruxelles și care a avut deja întâlniri cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, cu președintele Parlamentului European și cu președintele Consiliului European. În cadrul întâlnirilor avute, Cîțu a prezentat prioritățile României în ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.

Membrii Parlamentului European au dat undă verde, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri, acordului negociat în numele legislativului european de doi eurodeputați români – Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziune Socială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău