„O resursă umană unică”: Deținuții ruși nu sunt buni doar pentru compania Wagner, ci sunt folosiți și altfel de mașinăria de război a Moscovei

  • 13 Ianuarie 2023 11:32
„O resursă umană unică”: Deținuții ruși nu sunt buni doar pentru compania Wagner, ci sunt folosiți și altfel de mașinăria de război a Moscovei

Deținuții ruși reprezintă o „resursă umană unică”, ce este folosită nu doar ca sursă de recrutare de către gruparea Wagner, ci și de industria de armament rusă, aflată sub o mare presiune din cauza războiului din Ucraina, potrivit ministerului britanic al apărării, scrie hotnews.ro.

Ce spun analiștii militari britanici:

- Este foarte probabil ca sectorul rusesc de producție în domeniul apărării să folosească forța de muncă a deținuților în încercarea de a satisface cerințele de producție pe timp de război.

- În noiembrie 2022, Uralvagonzavod (UVZ), cel mai mare producător de tancuri din Rusia, a comunicat presei locale că va angaja 250 de deținuți după ce a discutat cu Serviciul Penal Federal (FSIN).

- Există o lungă tradiție a muncii în închisori în Rusia, dar din 2017 a fost reintrodusă munca forțată ca pedeapsă penală specifică.

- În condițiile uneia dintre cele mai mari rate de încarcerare din lume, FSIN supraveghează un vast imperiu cu peste 400.000 de deținuți și a fost acuzat frecvent de brutalitate extremă și corupție.

- Populația penitenciară oferă liderilor ruși o resursă umană unică, pe care să o utilizeze în sprijinul „operațiunii militare speciale", în condițiile în care numărul de voluntari dispuși să se ofere este în continuare redus.

- Forța de muncă a deținuților va fi probabil deosebit de solicitată în special de producătorii de armament de tehnologie relativ scăzută, cum ar fi UVZ, care se află aproape sigur sub o mare presiune din partea Moscovei pentru a-și crește producția.

Deținuții au reprezentat o sursă importantă de personal și pentru compania de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin, datele oficiale arătând că probabil zeci de mii de bărbați aflați în închisorile ruse au acceptat să se înroleze în cadrul Wagner.

În noiembrie, publicația independentă de știri din Rusia Mediazona a scris că datele disponibile public ale Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia au arătat că numărul deținuților din închisori s-a redus cu peste 23.000 de persoane în septembrie și octombrie, cea mai mare scădere de acest fel din ultimii zece ani.

Rusia a grațiat un prim lot de deținuți recrutați din penitenciare de grupul Wagner după ce aceștia și-au finalizat stadiul de 6 luni de serviciu militar în Ucraina, a declarat joia trecută Evgheni Prigojin.

Anterior, într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigojin a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic din Ucraina, plin de cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei foști deținuți: „Contractele lor s-au încheiat”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău