„Ne îndreptăm cu ochii închiși către catastrofa climatică”. ONU urmează să propună noi scenarii pentru limitarea încălzirii globale
-
04 Aprilie 2022 13:51
În contextul sensibil al războiului din Ucraina, care expune dependența economiilor de combustibilii fosili, experții ONU din domeniul climei - Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPPC) - vor publica luni după-amiază o serie de scenarii în vederea limitării încălzirii globale și a impactului deja devastator al acesteia, informează AFP, potrivit DIGI24.ro.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat tranșant în ziua deschiderii discuțiilor celor 195 de state membre ale IPPC în urmă cu două săptămâni: dependența de petrol, cărbune și gaz este o „nebunie'', notează sursa citată.
„Ne îndreptăm cu ochii închiși către catastrofa climatică” și „dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a insistat el, referindu-se la obiectivele Acordului de la Paris.
După mai mult de un secol și jumătate de dezvoltare bazată pe combustibili fosili, planeta s-a încălzit în medie cu circa 1,1 grade Celsius în comparație cu epoca preindustrială, fenomen care a contribuit la sporirea caniculelor, secetei, furtunilor și inundațiilor devastatoare.
În prima parte a raportului său, publicată în august 2021, IPPC atrăgea atenția asupra accelerării încălzirii globale, prezicând că pragul de +1,5 grade Celsius în comparație cu epoca preindustrială ar putea fi atins deja în jurul anului 2030.
A doua parte, publicată la sfârșitul lui februarie, conturează un tablou mai mult decât sumbru al efectelor trecute, prezente și viitoare asupra populației și ecosistemelor, subliniind că întârzierea punerii în aplicare a măsurilor reduce șansele unui „viitor locuibil”.
Cea de-a treia parte se va concentra pe posibile strategii în scopul frânării încălzirii globale, precizând posibilitățile concrete pentru marile sectoare de activitate (energie, transport, industrie, agricultură) fără a uita de problemele de acceptabilitate socială și locul unor tehnologii precum captarea și stocarea dioxidului de carbon, transmite Agerpres.
„La câte noi catastrofe trebuie să mai fim martori, câte rapoarte științifice vor mai fi necesare pentru ca liderii politici să recunoască într-un final că energiile fosile sunt adevărații vinovați pentru suferința umană de pe întreaga planetă”, a avertizat Namrata Chowdhary, din cadrul organizație nonguvernamentale 350.org.
„Reduceri masive ale emisiilor sunt indispensabile pentru a evita cel mai grav scenariu”, a adăugat ea.
Sunt necesare transformări majore în toate sectoarele economice, subliniază experții. Transformări care trebuie demarate imediat pentru a spera respectarea obiectivelor Acordului de la Paris.
„O nouă întârziere în acțiunea globală nu este o opțiune”, a insistat la deschiderea reuniunii președintele grupului de experți IPPC ai ONU, Hoesung Lee.
Aceste probleme vizează însăși organizarea modurilor noastre de viață, de consum și de producție, asupra cărora cele 195 de state membre nu împărtășesc aceeași viziune. Analizarea de către delegații, prin videoconferință, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, a „rezumatului pentru lideri”, un fel de variantă condensată a miilor de pagini din raportul științific, a fost finalizată cu o întârziere de 48 de ore, ceea ce a dus la întârzierea cu câteva ore a publicării raportului luni la ora 15:00 GMT în loc de 09:00 GMT.
Într-un context încă și mai sensibil din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, unii militanți se tem de o diluare a mesajului. „Criza climatică se accelerează, iar energiile fosile sunt cauza majoră. Un raport asupra scăderii emisiilor care nu ar sublinia această stare de fapt ar nega datele științifice care fundamentează rapoartele IPPC”, a precizat Nikki Reisch, din cadrul Center for International Environmental Law.
Deși, potrivit ONU, angajamentele actuale ale statelor, dacă ar fi respectate, ar duce înspre o încălzire „catastrofală” de +2,7 grade Celsius, semnatarii Acordului de la Paris sunt chemați să-și consolideze ambițiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până la conferința ONU pentru climă COP27, care va avea loc în Egipt în noiembrie.
Dar după un COP26 care s-a finalizat într-o notă de „optimism naiv”, potrivit lui Antonio Guterres, războiul din Ucraina ar putea să deraieze și mai mult acțiunile din domeniul climei.
„Dacă liderii mondiali, publici sau privați, nu progresează în ceea ce privește punerea în aplicare a unor planuri clare privind schimbările climatice în următorii doi ani, planurile (vizând neutralitatea carbonului) pentru 2050 ar putea deveni irelevante”, a avertizat secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), Patricia Espinosa.
Citiți continuarea pe DIGI24.ro