„Moldsilva" va vinde peste 50 de mii de pomi de Crăciun. Prețurile au crescut față de anul trecut și vor fi diferite, în dependență de specie

  • 04 Decembrie 2019 13:11
„Moldsilva

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Agenția “Moldsilva” va propune pentru comerț peste 52 de mii de Pomi de Crăciun dintre care 48 de mii molid și 3700 - pin. Totodată, vor fi propuse și peste șase mii de compoziții din brad. Un număr mai mare de arbori va fi oferit de întreprinderile silvice din Edineț, Călărași, Chișinău, Tighina, Hâncești și Nisporeni, transmite MOLDPRES.

Înălțimea unui Pom de Crăciun variază de la un metru până la patru metri. La cerere ea poate fi și mai mare. Cele mai solicitate sunt coniferele de aproximativ 1,5 m, pentru comercializare fiind pregătiți peste 23 mii de pomi cu asemenea înălțime. La întreprinderile silvice subordonate Agenției "Moldsilva", prețul pinului pornește de la 56 de lei per metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru, iar cei care optează pentru compoziții urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri se stabilește un supliment de o sută de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate. Față de anii precedenți, prețurile respective, ce porneau de la 36 de lei per metru, au crescut, însă, potrivit "Moldsilva", "acestea sunt niște scumpiri nesemnificative, dictate de piață". 

În cazul tăierilor ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice între 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 ale Codului contravențional și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului silvic.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.

Contactate de MOLDPRES, surse de la Agenția „Moldsilva” au precizat că, de regulă, angajații pepinierelor taie brazii în funcție de numărul comandat. „Solicitanții principali sunt instituțiile de stat și private, care cumpără mai mult, însă vin după Pomi de Crăciun și persoane fizice. Oricum, arborii sunt tăiați când este deja perfectat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, evităm pierderile, iar pomii nefolosiți rămân să crească în pepiniere în așteptarea altor sărbători”, au menționat surse de la "Moldsilva".

De asemenea, sursele citate au explicat pentru MOLDPRES că pentru a menține Pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ținut cât mai departe de surse de încălzire.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău