„Moldova vremurilor bune”. Ce conține programul de guvernare propus de Natalia Gavrilița
-
04 August 2021 10:41
Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, a făcut public programul de guvernare propus, denumit simbolic „Moldova vremurilor bune”. În program se menționează că acesta are drept scop crearea, acasă, a unor condiții în care fiecare om să-și poată realiza visele și potențialul, pentru ca familiile să trăiască împreună, cu părinții lângă copiii lor. Totodată, acesta va ajuta societatea să se elibereze de frică, oamenii să capete încredere în forțele proprii, economia să se dezvolte fără obstacole, iar instituțiile de stat să acționeze în numele și în interesul cetățenilor, transmite IPN.
În program se menționează că Republica Moldova se confruntă cu un șir de probleme structurale și provocări de dezvoltare care afectează bunăstarea oamenilor și a întregii țări. Este vorba despre calitatea scăzută a guvernării, sărăcia, inegalitatea și vulnerabilitatea socioeconomică, numărul mic al locurilor de muncă bine plătite, infrastructura subdezvoltată, vulnerabilitatea la schimbările climatice, impactul uman asupra mediului. Toate acestea sunt completate de un sistem educațional adaptat insuficient la necesitățile societății, sănătatea precară a populației, rata alarmantă a accidentelor și a infracționalității, vulnerabilitatea la amenințările și riscurile de securitate a statului, emigrarea și îmbătrânirea populației și depopularea comunităților.
Pentru a asigura o guvernare eficientă, democratică, transparentă și responsabilă, precum și pentru a realiza obiectivele de dezvoltare trasate, se propune o nouă structură a Guvernului, din 13 ministere în loc de 9.
Gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 este principala prioritate imediată a noului Guvern. Aceasta este urmată de demararea reformei justiției și pachetul anti-corupție, creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile, precum și restabilirea finanțării externe.
Pentru a asigura buna guvernare, se propune creșterea calității actului de guvernare și combaterea corupției, a monopolurilor, a managementului defectuos în întreprinderile de stat.
Se va pune accent pe transformarea digitală. Vor fi încorporate în sistemul public servicii și instrumente digitale noi, care ușurează viața și activitatea cetățenilor și comunicarea lor cu statul. Serviciile publice vor fi regândite și modernizate cu centrare pe cetățean, cu mai puține vizite la ghișeu și cu mai puține documente pe hârtie, se arată în program.
În sectorul justiției și anti-corupției, Guvernul propus tinde să elaboreze, adopte și implementeze legii cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Se vrea reforma Curții Supreme de Justiție, Procuraturii Anticorupție (PA) după modelul DNA din România, asigurarea numirii și promovării judecătorilor și procurorilor de către CSM și CSP conform unor criterii obiective bazate pe merit etc.
În sectorul sănătății se vrea întreprinderea măsurilor de luptă cu corupția, depolitizarea și debirocratizarea sistemului de sănătate, implementarea politicilor de personal și modernizarea sistemului de sănătate. Oferirea accesului, calității și siguranței medicamentelor și consumabilelor medicale, creșterea calității serviciilor medicale etc.
În agricultură, Guvernul se va concentra pe asigurarea funcționării eficiente a instituțiilor statului pentru a asigura competitivitatea produselor agricole, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agro-alimentare, și creșterea infrastructurii calității și siguranței alimentelor pentru a beneficia pe deplin de potențialul Acordului de Liber Schimb cu UE.
În educație și cercetare, Guvernul Gavrilița își porpune ca, copiii și tinerii să învețe într-un mediu incluziv, sigur și prietenos care oferă spațiu pentru creativitate și privilegiază gândirea critică. Instituțiile educaționale să fie centre comunitare care vor uni eforturile de colaborare ale tuturor – ale părinților, ale profesorilor, ale mediului de afaceri și ale întregii comunități. Sistemul național de cercetare va fi sprijinit pentru a putea contribui în mod real la creșterea economică a țării și a bunăstării cetățenilor, prin cercetări relevante și rezultative.
De asemenea, Guvernul va promova independența presei ca pilon de bază al unei democrații veritabile, pentru asigurarea libertății de gândire și exprimare, în vederea formării unei societăți informate și responsabile față de viitorul propriu.
Guvernul își propune să realizeze o politică externă activă, consecventă, pragmatică și abilă în vederea promovării și apărării intereselor sale naționale, axată pe aducerea unor beneficii concrete cetățenilor săi. Această politică va avea drept scop asigurarea unui climat internațional și regional favorabil, constructiv și non-conflictual pentru desfășurarea cu succes a reformelor democratice, combaterea corupției, depășirea pandemiei de COVID-19, redresarea economiei și a sferei sociale, fortificarea instituțiilor statului, întărirea securității, reintegrarea țării și consolidarea independenței și suveranității statului.
Programul mai conține prioritățile în economie și antreprenoriat, infrastructură și dezvoltare regională, finanțe publice, protecția mediului, administrație publică și autonomie locală, tineret și sport, cultură, diasporă, afaceri interne, securitatea și apărarea și reintegrarea țării.
Natalia Gavrilița va prezenta programul de guvernare vineri, 6 august, în fața deputaților pentru a le cere vot de încredere. Pentru a-l primi e nevoie de cel puțin 51 de voturi. Partidul Acțiune și Solidaritate deține 63 de mandate în noul Legeislativ din totalul de 101.