„Limba noastră-i o comoară” | Concurs cu peste 500 de filmulețe prin care elevii și-au demonstrat dragostea față de limbă

  • 07 Mai 2019 17:01
„Limba noastră-i o comoară” | Concurs cu peste 500 de filmulețe prin care elevii și-au demonstrat dragostea față de limbă

Cea de-a III-a ediție a Concursului republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat câștigătorii. Gala de premiere a avut loc astăzi la Casa Guvernului, informează MOLDPRES.

Elevii au prezentat peste 500 de  filmulețe  prin care și-au demonstrat dragostea față de limbă.

Secretarul de stat în  domeniul culturii, Andrei Chistol  i-a felicitat pe câștigători, care au redat cu creativitate frumusețea limbii noastre în filmări originale.

„Pentru Ministerul Educației, Culturii  și Cercetării este o onoare, dar și o responsabilitate de a organiza acest concurs, pentru că ne-am propus să vorbim corect limba română”, a  subliniat Andrei Chistol.

La rândul său, prim-colaboratorul Ambasadei României în R. Moldova, Alexandru Mureșan a afirmat că nu este un secret pentru nimeni faptul că educația a fost, este și va rămâne un domeniu în care colaborarea dintre România și Republica Moldova a devenit deja tradiție.

”Investițiile românești în educație sunt prezente la fiecare nivel de studiu – grădiniță – gimnaziu – universitate – postuniversitar. Amintesc programul de renovare a instituțiilor preșcolare, în care peste 850 de edificii au beneficiat de investiții din parte Guvernului României, cele peste 5000 de burse alocate de către Guvernul României pentru  elevii și studenții din R. Moldova, locurile în taberele de odihnă oferite prin Programul de Tabere ARC, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, funcționarea celor două extensii universitare românești de la Bălți și Cahul,  Centrele de Informare ale României din cadrul Universităților de la Bălți și Comrat, lectoratul de limba română ce funcționează în cadrul Universității din Comrat.  Aș aminti și cele 3000 de volume de carte, esențiale în învățarea limbii române,  donate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru Ministerul Educației, Culturii și cercetării din R. Moldova”, a precizat Alexandru Mureșan.

Ediția din acest an a concursului a fost dedicată poetului Vasile Romanciuc,  care a menționat, între altele, că limba română, ca valoare și ca semantică este printre primele opt limbi ale lumii.

„În lume sunt vorbite peste 6000 de limbi. Limba română este marea câștigătoare pentru că v-a câștigat pe voi, dragi elevi. Limba română este piatra unghiulară a conștiinței noastre naționale”, a constatat Vasile Romanciuc.

Evaluarea s-a desfășurat pe 3 niveluri de vârstă și de pregătire: clasele I-IV, V-VIII și IX-XII.  Câștigătorii au obținut premii bănești (premiul mare - 4000 de lei), premiul I - 3000 de lei, premiul II - 2000 de lei și premiul III - 1000 de lei  și diplome din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, precum și seturi de carte și certificate de participare în cadrul Programului de Tabere ARC oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Concursul are drept scop diseminarea bunelor practici în vederea sporirii interesului pentru comunicarea corectă în limba română, susținerea elevilor creativi, promovarea responsabilității lingvistice în mediul școlar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17
Ploaie ușoară
Umiditate:51 %
Vint:2,1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
22

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău