„Învățământul basarabean în retrospectivă istorică”, expoziție BNRM

  • 08 Septembrie 2020 08:42
„Învățământul basarabean în retrospectivă istorică”, expoziție BNRM

„Învățământul basarabean în retrospectivă istorică”, este genericul unei noi expoziții la Biblioteca Națională, realizată cu scopul de a ilustra, în 10 compartimente tematice, evoluția învățământului basarabean. Expoziția cuprinde circa 100 de documente în limba română și rusă: monografii, reviste, manuale, cărți poștale, viniete și teze de doctor.

Contactată de IPN, Veronica Cosovan, șefa secției „Carte Veche și Rară” a menționat că ideea realizării acestei expoziții a venit în urma cercetării valorosului fond de carte veche din cadrul secției. „S-a identificat că există un bogat material documentar care reflectă anumite compartimente ce țin de istoria învățământului basarabean, inclusiv despre primele licee, care au fost fondate în Chișinău, începând cu anul 1813, învățământul profesional cum a evoluat, manualele de pe care au învățat elevii și care au stat la baza primelor biblioteci școlare, revistele pedagogice, care au existat de-a lungul timpurilor, fiind publicate și redactate de însuși corpul profesoral, dar și de comunitatea elevilor. Sunt valoroase și materialele privind istoria învățământului per ansamblu, abordările științifice și istoriografice care au fost realizate de-a lungul timpului”, a spus Veronica Cosovan.

Șefa secției „Carte Veche și Rară” crede că este foarte important ca oamenii din țară să știe cum a evoluat învățământul. „În anumite perioade istorice, teritoriul Basarabiei a fost ba sub o cârmuire, ba sub alta. Respectiv, în scoli s-a predat și în limba română, și în limba rusă. Profesorii nu întotdeauna erau băștinași, dar în pofida faptului că erau de proveniență străină, totuși, școala nu și-a pierdut din naționalitate. Limba română se învăța. Se tipăreau abecedare speciale pentru a cunoaște și învăța limba și literatura română, precum și reviste”, a explicat Veronica Cosovan.

În opinia sa, odată cu vizitarea acestei expoziții, elevii, părinții și profesorii vor aprecia altfel procesul educațional din prezent. „Expoziția este însoțită și de o serie de imagini în care sunt expuse clădirile în care au activat primele licee din Chișinău și Basarabia. De asemenea, sunt expuse, într-un nou compartiment, imagini care redau absolvenții școlilor, seminarelor, liceelor de la sfârșitul sec. al XIX-lea începutul sec. XX. Vizitatorii pot admira portul și ținuta profesorilor, a elevilor. Pot să vadă ce studii științifice, teze de doctor sau rezumate au fost realizate, care abordează anume evoluția învățământului primar și secundar în Basarabia în perioada anilor 1918-1940”, a precizat Veronica Cosovan.

Potrivit ei, în legătură cu situația pandemică din țară, la intrarea în incinta bibliotecii, fiecare vizitator trebuie să aibă mască de protecție și mănuși. De asemenea, vizitatorilor li se va face termometria și vor respecta distanța socială.

Prin intermediul acestei expoziții, custozii secției Carte Veche și Rară, BNRM, și-au dorit să readucă un fragment din atmosfera școlii de altădată, prin manuale școlare, promoții ale absolvenților primelor școli deschise la Chișinău la sfârșitul secolului al XIX-lea, reviste pedagogice, cărți din colecțiile bibliotecilor școlare de odinioară și studii realizate de cadrele didactice de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astfel, cei interesați sunt așteptați, până pe 31 octombrie 2020, în spațiul expozițional din cadrul secției Carte Veche și Rară, BNRM
, pentru a (re)descoperi școala și tradițiile ei de odinioară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău