„Înfometați de pace”: Campanie dedicată victimelor Foametei organizate din 1946-1947
-
22 Iunie 2022 16:19
Asociația Istoricilor din Republica Moldova „A. Moșanu” desfășoară, în perioada 28 iunie - 6 iulie, o campanie de comemorare a victimelor Foametei organizate din 1946-1947și a victimelor regimului comunist, cu genericul: „Înfometați de pace”. În cadrul campaniei, în orașele Chișinău, Cahul, Strășeni, Călărași vor fi proiectate filmele „Siberia din oase” și „Expedițiile Memoriei”, realizate de studioul OWH, regizori Leontina Vatamanu-Mărgineanu și Violeta Gorgos. De asemenea, va fi prezentată expoziția mobilă „Victimele comunismului”, realizată în baza materialelor Agenției Naționale a Arhivelor, eveniment la care vor fi prezenți istorici, victime ale represiunilor comuniste, oameni de cultură, preoți, alți invitați, transmite IPN.
Documentarul „Siberia din oase” va fi proiectat la Cahul pe 28 iunie, la ora 10.00, la Palatul Național de Cultură, „N. Botgros”. La Chișinău filmul va fi proiectat la Cinematograful „Odeon” pe 5 iulie, ora 18.00, iar „Expedițiile memoriei” – tot la „Odeon”, pe 6 iulie, cu începere de la ora 18.00. Intrarea va fi liberă pentru toți doritorii.
„Siberia din oase” este un film al regizoarei Leontina Vatamanu-Mărgineanu. Documentarul relatează despre tragedia basarabenilor din secolul al XX-lea și este o reconstituire a momentelor din viața a patru foști deportați, care au fost ridicați la miezul nopții din 5 spre 6 iulie 1949 de activiștii bolșevici. Aceștia au năvălit cu cizma și baioneta, ridicând oameni pașnici, copii, bătrâni, pentru a-i duce în gulag-ul siberian. Episoadele arată ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă, precizează un comunicat de presă al organizatorilor campaniei.
„Expedițiile memoriei” reprezintă un ciclu de documentare realizate în cadrul unor expediții ale unui grup de studenți, istorici, jurnaliști, cineaști. Ei au ajuns pe locurile unde au fost aduși moldovenii deportați în perioada anilor 1941-1950 – în mijlocul pădurilor siberiene, fără adăposturi, lipsiți de hrană și de haine și au fost impuși să presteze muncă de robi. Astăzi unii dintre cei deportați mai pot fi găsiți în cătunele siberiene. Autorii menționează că acești oameni poartă dorul meleagurilor natale, nu au uitat limba maternă și se întreabă de ce noi i-am uitat pe ei. Fiind oameni harnici, buni gospodari, urmași de-ai lor s-au realizat cu succes în diferite ramuri: cultură, știință, economie, nu au uitat de strămoșii lor, le cinstesc memoria. Cutremurătoare au fost momentele când membrii expediției descopereau în adâncul pădurilor siberiene cimitire cu cruci, uneori dărâmate, ale basarabenilor ce și-au găsit aici odihna de veci.
În acest an, Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Asociației Istoricilor din Republica Moldova, cu susținerea mai multor personalități, a adoptat, după 30 de ani de independență, o zi de comemorare a victimelor foametei organizate – ultima sâmbătă a lunii aprilie. Potrivit Asociației Istoricilor, acesta e doar un prim pas întru restabilirea dreptății față de victimele nevinovate ale Foametei organizate din 1946-1947. Asociația își reiterează apelul către instituțiile de învățământ, mass-media, oameni de cultură, biserici, toți cetățenii, să contribuie la colectarea informației privind persoanele care au decedat sau au avut de pătimit în urma Foametei organizate, la informarea tinerelor generații referitor la această tragedie și la comemorarea acestor și a victimelor regimului comunist. De asemenea, Asociația vine cu un apel ca oamenii să depisteze mormintele comune ale victimelor și să inaugureze cruci, troițe pe acele locuri.
Asociația Națională a Istoricilor „A. Moșanu” menționează că Foametea din anii 1946-1947 a constituit una dintre cele mai tragice și secretizate episoade din istoria RSSM. Concluzia istoricilor este că foametea din Basarabia a fost provocată de partidul comunist al URSS, sub conducerea lui Stalin, care a semnat ordinul privind livrarea produselor din RSSM în condițiile secetei și a sărăcirii populației în urma războiului. În prima jumătate a anului 1947 în RSSM au murit aproape 140 de mii de oameni, și asta în condițiile în care pe tot parcursul anului 1945 au decedat aproape 82 de mii persoane, iar în 1946 – 64 de mii de oameni. Potrivit unor estimări, Foametea din 1946-1947 a făcut circa 200-300 mii de victime, iar alți istorici afirmă că flagelul a afectat circa o treime din populația Basarabiei, fiind cea mai crâncenă foamete din fosta uniune sovietică după raportul la numărul populației, se mai arată în comunicat.