„Flota-fantomă” cu care Rusia a pregătit acte de sabotaj în Marea Nordului

  • 19 Aprilie 2023 13:39
„Flota-fantomă” cu care Rusia a pregătit acte de sabotaj în Marea Nordului

Rusia are un plan de a sabota parcurile eoliene și tăia cablurile de comunicații din Marea Nordului, arată o investigație realizată și publicată simultan miercuri dimineața, 19 aprilie, de societățile de radiodifuziune din mai multe țări, printre care BBC, DR (Danemarca), SVT (Suedia) și NRK (Finlanda), transmite hotnews.ro.

Potrivit surselor citate, Rusia are o flotă de nave deghizate în vase de pescuit și cercetare care operează în Marea Nordului, ele fiind dotate în realitate cu echipamente de supraveghere și cartografiere ale unor infrastructuri cheie vizate de posibile acte de sabotaj.

BBC notează că oficialii britanici sunt la curent cu faptul că navele rusești se deplasează în apele din jurul Regatului Unit ca parte a acestui program secret pus la punct de Rusia.

Un ofițer danez de contrainformații citat de investigație afirmă că planurile de sabotaj au fost pregătite în cazul escaladării războiului din Ucraina într-un conflict cu Occidentul, în timp ce șeful serviciului norvegian de informații a declarat pentru jurnaliștii ce au realizat investigația că acest program este văzut de Rusia ca fiind foarte important și controlat direct de la Moscova.

Comunicațiile interceptate și analizate pentru reportaj arată că așa-zise „nave-fantomă” rusești care și-au oprit transmițătoarele pentru a nu putea fi localizate operează în Marea Nordului, cea mai importantă dintre acestea fiind „Amiral Vladimirski”.

În mod oficial aceasta este o navă pentru expediții oceanografice, deci una de cercetare. Însă investigația afirmă că aceasta este de fapt o navă de spionaj a Rusiei.

„Navele-fantomă” rusești dau târcoale infrastructurii critice din Marea Nordului

O sursă din Marina Regală Britanică a declarat pentru jurnaliștii de investigație că în timpul uneia dintre misiunile sale de spionaj nava a fost reperată în imediata apropiere a șapte parcuri eoliene din largul Marii Britanii și a Olandei.

Aceasta a explicat că nava încetinește când se apropie de locurile în care se află parcurile eoliene și rămâne în zonă fără un motiv clar. Potrivit aceleiași surse, „Amiral Vladimirski” a navigat în Marea Nordului timp de o lună cu transmițătorul oprit.

Când unul dintre reporterii care a participat la investigație s-a apropiat de vas într-o ambarcațiune de mici dimensiuni, el a fost confruntat de un membru al echipajului mascat care avea asupra sa ceea ce părea o pușcă de asalt.

Același vas a fost reperat și în largul coastei Scoției anul trecut, intrând în Golful Moray pe 10 noiembrie și fiind văzut la doar 30 de mile nautice est de Lossiemouth, unde se află baza de patrulare maritimă a RAF, Forțele Aeriene Regale Britanice.

BBC notează că oficialii de la Londra cred că navele rusești încearcă să cartografieze fundul mării din apele aflate în jurul Insulelor Britanice, cel mai probabil pentru a avea la dispoziție o serie de opțiuni în cazul izbucnirii unui conflict cu Occidentul.

Suspiciuni că Rusia redactează planuri pentru tăierea cablurilor de comunicații dintre aliați

Una dintre posibilități este ca navele să pregătească terenul pentru tăierea cablurilor de comunicații de sub Marea Nordului sau a infrastructurii care leagă parcurile eoliene de aici de țările înspre care furnizează electricitate pentru a provoca haos.

Deocamdată dovezile privind acte de sabotaj propriu-zise sunt mai limitate comparativ cu cele legate de culegerea de informații.

Investigația ridică însă posibilitatea ca vasele rusești să aibă legătură cu un incident care a avut loc la sud de Insulele Svalbard anul trecut, când un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Cablul era folosit de cea mai mare stație comercială terestră pentru comunicații din satelit.

Poliția norvegiană afirmă că suspectează că „activități umane” au fost în spatele actului de sabotaj, dar deocamdată nu au lansat acuzații oficiale.

Însă guvernul norvegian a expulzat săptămâna trecută 15 diplomați ruși, un număr neobișnuit de mare pentru o singură acțiune de acest gen, acuzând că diplomații erau în realitate agenți de informații ai Moscovei.

„Acești 15 agenți de informații sunt declarați indezirabili pentru că desfășoară activități care sunt incompatibile cu statutul lor diplomatic”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt într-un comunicat, adăugând că „acesta este un pas important în contracararea și reducerea nivelului activității (serviciilor de) informații ruse în Norvegia și, prin urmare, în apărarea intereselor noastre naționale”.

Olanda a acuzat explicit Rusia că pregătește acte de sabotaj împotriva infrastructurii sale energetice

Investigația publicată miercuri vine după ce în luna februarie MIVD, serviciul de informații militare al Olandei, a acuzat Rusia că a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului.

General-maiorul Jan Swillens, directorul general al serviciului olandez de informații militare, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o pe 20 februarie că o navă rusească a fost depistată în preajma unui parc eolian offshore din Marea Nordului în timp ce încerca să cartografieze infrastructura energetică de aici.

„Am văzut în ultimele luni cum actori din Rusia au încercat să descopere cum funcționează sistemul energetic din Marea Nordului. Este pentru prima oară când am observat acest lucru”, a subliniat Swillens. „Rusia cartografiază acum cum funcționează parcurile noaste eoliene din Marea Nordului. Ei sunt foarte interesați cu privire la cum ar putea sabota infrastructura energetică”, a adăugat generalul olandez.

Acesta a făcut comentariile la prezentarea unui raport comun întocmit de MIVD și AIVD, serviciul de informații interne al Olandei, care afirmă că infrastructura offshore critică precum cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene au devenit ținte pentru activitățile de sabotaj ale Rusiei.

„Rusia cartografiază în secret această infrastructură și realizează activități care indică pregătiri pentru sabotaj și perturbare”, afirmă raportul redactat de cele două agenții de informații olandeze.

Acestea afirmau de asemenea că nu pot exclude nici posibilitatea unor amenințări din partea Rusiei la adresa sistemului energetic și a celui de furnizare a apei potabile din Olanda.

Raportul a fost publicat la doar două zile după ce guvernul olandez a anunțat că va expulza mai mulți diplomați ruși, acuzând Moscova că aduce încontinuu spioni în țară sub pretextul unor misiuni diplomatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău