„Fabrici de copii” și arme pentru Ucraina folosite de protestatarii francezi. Minciunile promovate de Kremlin ajunse virale pe Twitter
-
11 Iulie 2023 10:38
Postările false și înșelătoare despre conflictul din Ucraina continuă să devină virale pe marile rețele sociale, în timp ce invazia rusă a Ucrainei a trecut deja de pragul de 500 de zile, scrie BBC. Unele dintre cele mai răspândite exemple pot fi găsite pe Twitter, postate fiind de utilizatori cu bifă albastră care plătesc pentru promovarea conținutului distribuit de aceștia, scrie digi24.ro.
Multe postări înșelătoare au fost distribuite online despre revoltele care au avut loc în Franța în ultima perioadă, însă o postare ajunsă virală săptămâna trecută era despre ajutorul militar din Statele Unite pentru Ucraina. Pe acel cont de Twitter era postată o captură de ecran care părea să prezinte titlul unui articol de pe un site de știri, acompaniat de o poză cu două puști.
Titlul era „Poliția franceză este atacată cu puști americane care s-ar putea să fi venit din Ucraina”. Postarea a fost distribuită de mai multe conturi de Twitter cu bifă albastră, fiind vizualizată deja de peste un milion de ori.
Jurnaliștii BBC au verificat de unde a pornit postarea: canalele pro-Kremlin ale aplicației de mesagerie Telegram. Imaginea folosită în postare apare într-un blog militar rus din 2012 despre o competiție de tir desfășurată într-un poligon de tragere de lângă Moscova.
De asemenea, nu există niciun articol online cu titlul și imaginea din acea postare și nu există dovezi că armele furnizate Ucrainei de SUA ar fi fost folosite în timpul recentelor evenimente violente din Franța.
Alte postări distribuite de conturile cu bifă albastră de pe Twitter au răspândit ideea că Rusia a descoperit „fabrici de copii” în Ucraina.
Acestea susțin că copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani sunt „crescuți în fabrică” și ori sunt trimiși la „bordeluri sexuale pentru copii”, ori li se recoltează organele pentru a fi vândute apoi în Occident. BBC a descoperit că știrea a fost preluată dintr-un articol publicat în luna martie de Vocea Poporului – un alt nume pentru YourNewsWire, descrisă de organizațiile care verifică veridicitatea informațiilor distribuite pe internet drept unul dintre cei mai mari producători de știri false de pe internet.
Continuarea citiți pe digi24.ro.