"Expedițiile Memoriei: Irkutsk" | Un film realizat în amintirea celor ridicați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949
-
05 Iulie 2017 23:22
Un eveniment de comemorare a victimelor deportărilor staliniste "Memoriile deportărilor", ediția III, a avut loc miercuri, 5 iulie, la Filarmonica Națională. În amintirea celor ridicați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când a avut loc cel mare val de deportări staliniste din Basarabia, au fost proiectate secvențe din filmul documentar "Expedițiile Memoriei: Irkutsk", realizat de o echipă de istorici, regizori și jurnaliști din Republica Moldova.
Valul de deportări a trecut în vara anului 1949 și prin localitatea Hârtopul Mic din raionul Criuleni, de unde a luat-o și pe Parascovia Gratii, care atunci avea 5 ani, alături de familia sa, formată din tatăl lor, doi frați și o soră. După un drum chinuitor de 23 de zile, în trenuri cu vagoane pentru vite, ei au fost lăsați în regiunea Irkutsk, unde, într-o pustietate rece și străină au reușit să își construiască o gospodărie. În 1957, după numeroase scrisori trimise de tatăl său autorităților sovietice, au primit dreptul de a se întoarce acasă. Din vechea lor locuință au obținut numai în 2 odăi, restul fiind transformată într-un hambar al colhozului, iar vecin le era chiar consăteanul care i-a trădat în noaptea de 6 iulie 1949, își amintește Parascovia Gratii, acum Marga, după numele soțului. Merge ajutându-se de o cârjă și își povestește cu greu amintirile.
„Nici nu știi cum să le redai, toate astea. Greutăți au fost, mari greutăți au fost acolo. Când le povestesc la copii mei, îi învăț să țină minte. Eu le povestesc și lor le pare de mirare. Ce frig era, până la minus 60 de grade! Mie îmi pare că numai acei care au tras, care au trecut prin toate astea, dar ceilalți....chiar și nepoții, când le spun, parcă nu le vine a crede”, a mărturisit Parascovia Marga.
Sunt moldoveni care au ales să rămână, însă, acolo, în regiunea Irkutsk, iar unii descendenți de-ai lor au revenit chiar în regiunile unde le-au fost deportați părinții, după cum se poate desprinde din secvențele documentarului realizat de regizorul Violeta Gorgos despre moldovenii din Irkutsk.
Regiunea Irkutsk a fost una dintre destinațiile principale ale deportărilor din 5-6 iulie 1949, spune istoricul Octavian Țîcu, unul dintre inițiatorii Expedițiilor Memoriei. Scopul acestor expediții a fost atât unul de cercetare, cât și de a cultiva o memorie istorică, spune Octavian Țîcu.
„Spre exemplu, în Moldova nu s-a știut nimic de satele pe care le-au făcut moldovenii acolo. De exemplu, satul Veseoloie este construit în totalitate de moldoveni, satul Moldovanca, Novociunca, Parcium. Și am găsit și cimitirele. Este o încercare de a cultiva o anumită memorie istorică legată de deportări, de a consemna acest eveniment, o încercare de reconciliere în societatea noastră în jurul acestor deportări”, a declarat Octavian Țîcu.
Expediția în regiunea Irkutsk a avut loc în septembrie 2016. Datele din Federația Rusă arată că acolo mai locuiesc aproximativ 3000 de moldoveni.