„European Newsroom'' va fi lansată oficial la Bruxelles

  • 06 Septembrie 2022 11:10
„European Newsroom'' va fi lansată oficial la Bruxelles

Lansarea oficială a „European Newsroom (enr)'', un proiect de cooperare între 18 agenții de presă europene, va avea loc marți, la Bruxelles, în prezența a doi vicepreședinți ai Comisiei Europene, Vera Jourova, însărcinată cu portofoliul valori și transparență, și Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului nostru de viață european.

European Newsroom este o inițiativă derulată în comun de agențiile dpa (Germania), care este și coordonatorul proiectului, AFP (Franța), ANSA (Italia), AGERPRES (România), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE (Spania), Europa Press (Spania), FENA (Bosnia și Herțegovina), HINA (Croația), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) și TASR (Slovacia). La acestea se adaugă PAP (Polonia) și Ukrinform (Ucraina) care au statut de agenții de presă partenere.

Conform descrierii proiectului de pe site-ul https://europeannewsroom.com, ''este vorba despre agenții de presă europene care lucrează împreună, la vedere și dincolo de granițe''. ''Aceasta nu este doar ideea care stă la baza creării redacției, ci și ideea care stă la baza unei Europe unite''.

European Newsroom (enr) a început să fie operațională la Bruxelles la 1 iulie și își propune să promoveze și să consolideze cooperarea și schimburile între corespondenții agențiilor de presă participante. Este un concept nou și unic, caracterizat prin schimb de informații obiective și precise între agențiile de presă din și despre Europa, înțelegere reciprocă și diversitate. Platforma oferă agențiilor fapte verificate și acces la știri și surse dincolo de propagandă și știri false, ceea ce contribuie la menținerea jurnalismului de calitate prin contracararea diseminării tot mai accentuate a dezinformării.

Pentru utilizatorii individuali, verificarea multitudinii de informații disponibile pe internet este adesea greu de realizat, mai ales atunci când este vorba de evenimente care au loc în alte țări sau de complexa politică europeană. De aceea, verificările faptelor fac parte integrantă din Newsroom-ul european, care se dorește a fi un centru de calitate și integritate jurnalistică în inima UE.

„Aceasta va fi prima redacție paneuropeană care va permite jurnaliștilor să relateze în comun despre afacerile UE și să promoveze un spirit de colaborare. Prin acest nou pas, consolidăm spațiul informațional european și creștem accesul cetățenilor la informații de calitate", declara comisarul european pentru piața internă , Thierry Breton, pe 29 noiembrie, la anunțarea acestei inițiative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău