''Este timpul să plecăm acasă'', le spune noul șef al Pentagonului trupelor sale

  • 14 Noiembrie 2020 18:30
''Este timpul să plecăm acasă'', le spune noul șef al Pentagonului trupelor sale

Șeful interimar al Pentagonului, Christopher Miller, a lăsat să se înțeleagă sâmbătă, în primul său mesaj către militari, că ar putea accelera retragerea soldaților americani din Afganistan și Orientul Mijlociu, informează France Presse.

"Toate războaiele trebuie să ia sfârșit", scrie Miller, numit în locul lui Mark Esper, demis luni brusc de președintele în exercițiu Donald Trump.

"Încetarea războaielor necesită compromisuri și parteneriate. Am preluat provocarea; am dat totul. Este timpul să plecăm acasă'', a insistat Miller într-o scrisoare publicată pe site-ul Ministerului Apărării.

Noul șef al Pentagonului, fost locotenent al Forțelor Speciale, nu menționează în mod direct niciun loc de desfășurare. Dar, referindu-se la războiul purtat împotriva organizației teroriste al-Qaida, el pare să evoce cu prioritate Afganistanul și Irakul, unde mulți soldați americani au fost desfășurați în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, scrie AFP.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt "războaielor nesfârșite", a anunțat că dorește să reducă numărul soldaților americani în Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021 și chiar a menționat o retragere totală pentru Crăciun.

Chiar dacă nu critică public poziția Casei Albe, unii ofițeri spun în particular că se opun formal unei cifre mai mici de 4.500 de soldați, atâta timp cât violența nu scade pe teren.

Aceștia observă că o retragere ordonată, inclusiv transportul a mii de soldați cu echipamentul lor, nu va putea fi realizată complet până la învestirea președintelui ales Joe Biden pe 20 ianuarie 2021, decât dacă lasă în urmă armamentele, pe care inamicii Statelor Unite le-ar putea captura.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău