„Dragoste la pachet”, un monospectacol în regia Olesei Sveclă, se va juca, în premieră, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

  • 21 Noiembrie 2022 10:23
„Dragoste la pachet”, un monospectacol în regia Olesei Sveclă, se va juca, în premieră, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

„Dragoste la pachet”, un monospectacol semnat de Tatiana Lazăr, în regia Olesei Sveclă, se va juca, în premieră, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău pe 22 și 23 noiembrie. Spectacolul prezintă rupturile familiale, drama mamelor care sunt obligate să își lase copiii din cauza sărăciei și nevoia de a găsi un venit pentru a putea întreține familia, transmite Radio Chișinău.

Un spectacol care prezintă drama și consecințele exodului uman cu care se confruntă Rep. Moldova de zeci de ani se va juca în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Spectacolul „Dragoste la pachet” este un omagiu adus mamelor care au plecat și au sacrificat cariera și relația cu apropiații pentru a putea întreține familia, a spus Tatiana Lazăr, autoarea scenariului.

Rolul mamei Ana, plecată în Italia, este interpretat de autoarea textului, Tatiana Lazăr. Intervievată de Radio Chișinău, actrița a spus că sunt foarte multe femei care trăiesc un adevărat coșmar când ajung peste hotare. Acestea sunt obligate să facă munci de jos pentru a aduna bani de chirie, de un pachet și a-l putea trimite acasă, la copii. Acele femei trăiesc de la un pachet la altul, iar unica alinare este dragostea pe care o pun în acel în acel conținut obiectual, a subliniat Tatiana Lazăr:

„Ele se duc gata: „ia-mă, ia-mă! Vreau să lucrez orice. În tot cazul și eu am trecut prin aceasta, mie îmi spuneau balerina. Eu am fost onestă și le-am spus că sunt artistă, iar cei din jurul meu îmi ziceau: nu trebuia să le spui că ești artistă! Nu înțelegeau ei bine ce fel de artistă sunt eu și îmi spuneau balerina. ...Și balerina trebuia să se învețe să facă lucrurile pe care trebuie să le faci acolo, și eram și complexată de acest fapt. Apare imediat cu totul altă viață, cu totul și cu totul altă viață.”

Potrivit regizoarei spectacolului, Olesea Sveclă, cutiile cu bunuri italienești devin un substitut metonimic al iubirii familiale, iar dimensiunea obiectuală aduce Italia în fața copiilor rămași acasă. Un spectacol dureros care prezintă drama a zeci de mii de familii din Rep. Moldova. Olesea Sveclă:

„Spectacolul „Dragoste la Pachet” este o parte din noi, pentru că eu am zis că acest spectacol este prea aproape de mine și prea mă doare subiectul ca să trec pe alături și să nu fac nimic. Și mi-am propus mai demult că asta este datoria mea să fac un spectacol despre mamele noastre, despre copiii care au rămas aici fără dragoste, fără suport, fără grija mamelor. Mama mea a plecat când eu aveam 10 ani, prin 2000, și s-a întors când eu deja aveam 24 de ani. Astfel, acest subiect mă doare din toate punctele de vedere.”

Premiera monospectacolului  „Dragoste la Pachet”, semnat și interpretat de Tatiana Lazăr, va avea loc pe 22 și 23 noiembrie, la ora 18:30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău