„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, lunar de promovare a donării de sânge

  • 28 Mai 2020 14:57
„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, lunar de promovare a donării de sânge

În perioada 25 mai-26 iunie, are loc un lunar de informare și promovare a donării voluntare de sânge, cu genericul: „Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, dedicat populației țării, în special reprezentanților forțelor de apărare și angajaților Poliției de Frontieră.

Solicitată de IPN, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a precizat că orice persoană care are între 18 și 60 de ani și nu suferă de maladii cronice sau acute poate să doneze sânge. „La prima donare și ulterior la celelalte donări este obligatoriu persoana să aibă la sine un act de identitate. Desigur, sunt necesare și anumite reguli de respectat înaintea donării și în ajun: de a nu folosi alimentație copioasă și bogată în grăsimi. Dar se va face accentul pe o alimentare bogată în proteine și în vitamine”, a remarcat Svetlana Cebotari. De asemenea, acesta recomandă să se consume mai multe lichide și categoric să se excludă folosirea în ajun a băuturilor spirtoase. În ziua donării și imediat după donare, este recomandat să se consume multe lichide: sucuri, ceaiuri sau apă potabilă, iar în următoarele zile se poate consuma absolut orice aliment.


„Se permite să donăm sânge o dată la două luni, iar plasmă – o dată la două săptămâni”, a precizat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Statisticile arată că 80 la sută dintre donatorii de sânge sunt bărbați, și 20 la sută sunt femei. Svetlana Cebotari explică această diferență prin faptul că femeile sunt implicate mai mult în activități casnice, grijă față de copii, sunt prinse în mult mai multe activități care nu întotdeauna le permit să găsească timp pentru a dona sânge.

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui lucrează de luni până sâmbătă, în unitățile staționare din Bălți, Chișinău și Cahul. Iar ieșirea echipelor mobile în teritoriu, în diferite localități, se va realiza conform unui orar prestabilit.

Procesul de colectare a sângelui este organizat conform normelor impuse de starea de urgență în sănătate publică. „Aceste norme prevăd ca la o colectare de sânge, în o zi de donare, să fie deserviți nu mai mult de 50 de donatori pe parcursul a 5-6 ore, ceea ce ne-ar permite, în comun cu partenerii, cu medicii de familie din aceste localități, să dirijăm astfel fluxul ca aceste persoane să vină continuu și să nu se găsească concomitent într-un număr mai mare de 10 persoane per oră la fiecare punct de colectare a sângelui”. „Noi vom merge numai în acele localități care nu sunt supuse carantinei sau în care nu se regăsesc multe persoane în autoizolare”, a menționat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

 

În Republica Moldova numărul donărilor voluntare de sânge se majorează treptat în ultimii ani, atingând cota de 96 la sută. Svetlana Cebotari a declarat că acest fapt este motivat, în primul rând, de spiritul civic, spiritul altruist al cetățenilor.

Programul zilelor de donare poate fi accesat online.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău