„Dialoguri electorale: votul prin corespondență”: Alegerile libere și corecte sunt și responsabilitatea cetățenilor, nu doar a autorităților

  • 10 Iulie 16:46
„Dialoguri electorale: votul prin corespondență”: Alegerile libere și corecte sunt și responsabilitatea cetățenilor, nu doar a autorităților

Votul prin corespondență va fi implementat parțial la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din acest an, înainte de a fi introdus pe scară largă la scrutinul din 2025. În acest sens, Comisia Electorală Centrală a inițiat procesul de perfecționare a cadrului normativ necesar și de elaborare a instrucțiunilor și campaniilor de informare pentru cetățenii din diasporă, a declarat președinta Comisiei, Angelica Caraman, la conferința „Dialoguri electorale: votul prin corespondență”, organizată de CEC în parteneriat cu Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES), transmite Radio Chișinău.

Votul prin corespondență, care se aplică în peste 30 de țări, este crucial pentru implicarea diasporei în viața electorală, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman, subliniind că este „foarte important să ne aliniem tuturor standardelor internaționale în acest sens”:

Deci, nimeni nu pune la îndoială deja că este necesar să se fi venit cu metode alternative de vot pentru conaționalii noștri din diasporă, pentru că acolo constant atât misiunile de observare, cât și noi ca autoritate electorală am remarcat acel set de probleme care rămâne încă a fi, deci distanțele mari pe care trebuie să le parcurgă cetățenii noștri, insuficiența de secții de votare sau mai bine spus secțiile de votare la o distanță mult mai mare, dacă este să comparăm cu distanțele pe care le putem oferi aici în țară, deci era imperativ să venim cu aceste modalități suplimentare ca să facem secția de votare să fie mult mai aproape de alegători.

Fosta președintă a autorității electorale din Georgia, în prezent, directoare IFES în Uzbekistan, s-a referit la pericolul de corupere a alegătorilor, precum și la infracțiuni și erori electorale, care trebuie combătute prin sesiuni informative, în contextul în care alegerile libere și corecte sunt și responsabilitatea cetățenilor, nu doar a autorităților.

Cum am spus, aceste discuții sunt într-adevăr foarte importante, și am lucrat întotdeauna într-o strânsă colaborare cu CEC, dar și cu alte instituții și organe electorale și părți interesate. De aceea, toate părțile interesate, precum și partea civilă, sau alte organe electorale, sunt invitate la aceste discuții de informare și vă încurajăm să veniți cu idei, să acordăm întrebări și să răspundem la acestea., a declarat Tamar Zhvania.

Potrivit legii adoptate la sfârșitul lunii aprilie, cetățenii Rep. Moldova își vor putea exercita votul prin corespondență în Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În acest sens, ei vor trebui să se înregistreze și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau al serviciilor poștale obișnuite.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău