„Deportați” de regimul de la Tiraspol. De aproape trei luni, doi veterani nu pot intra în propriile case
-
28 Noiembrie 2020 14:05
Veteranii războiului moldo-rus, care continuă să trăiască în nemijlocită apropiere de linia administrativă, trasată la încetarea focurilor de arme în 1992, continuă să fie persecutați de către regimul separatist de la Tiraspol. Încălcarea drepturilor omului este una dintre cele mai grave consecințe a conviețuirii cu un regim separatist pe teritoriul Republicii Moldova. Încălcări la care autoritățile constituționale nu au găsit nici până astăzi instrument de soluționare, scrie zona de securitate.md
Iurie Coțofan, unul din acești veterani care a luptat în 1992 pentru Independența Republici Moldova, a luat arma în mână pentru a-și apăra localitatea de baștină – Corjova, acum însă nu poate ajunge pe pământul pentru care a luptat.
„Eu sunt ofițer de rezervă, eu sunt artilerist, eu m-am dus cu voluntarii când am luat unitatea militară. Abia după vreo lună mi-a venit ordin că am fost primit în cadre, chiar și fără cerere am fost primit și mi-am pus epoleții. Gata eram deja polițist.”
Pentru curajul, devotamentul față de Patrie și pentru că a continuat și după conflictul armat să fie loial statului Republica Moldova, Iurie a avut mai mult de suferit cât de câștigat. În toți acești ani a fost răpit, bătut, deportat și deposedat de mai multe bunuri de către KGB-ul ilegal din regiunea transnistreană.
„Eu de 7 ori am stat în beci la separatiști, începând cu 2006-2007. Am avut probleme în 2007 când ne-am bătut la Liceul Eminescu, când pe mine m-au arestat. Am fost pălit în cap cu un pistol și mi-am pierdut cunoștința. După în 2011 când o fost bătaia ceea, când noi cu tricolorul, tot eu am fost arestat.”
Iurie Coțofan, veteran, victimă a abuzurilor regimului separatist de la Tiraspol
De fiecare dată când a fost răpit sau declarat indezirabil în regiunea transnistreană, Iurie, era astfel pedepsit pentru faptul că el împreună cu Asociația de Veterani din Corjova și Dubăsari erau tot mai vocali.
„Prima interdicție fost în 2014, când în Doroțcaia a fost o întâlnire pentru ca să treacă de partea lor. Eu atunci am eram consilier raional în Corjova și eu am ieșit, sala era jumătate cu KGB-iști și eu am ieșit am făcut o adresare din numele la corjoveni din numele la veterani din numele raionului. Eu prezentam și raionul. Am spus, măi oameni buni, nu faceți asta! Duceți-vă și vedeți în satele din colo si vedeți ce se face acolo…
Când am văzut kăgăbiștii – mi-am dat seama ce o să mă aștepte. Eu credeam că o să mă ieie de pe drum spre acasă. ”
„Deportările” Tiraspolului
Atunci Iurie a primit prima interdicție ilegală. Cinci ani a fost lipsit de dreptul de a merge în satul de baștină și la casa părintească din Corjova. Deși este localitate din stânga Nistrului, aceasta se află sub controlul autorităților constituționale, însă separatiștii odată cu instalarea posturilor ilegale de carantină au izolat satul.
De fiecare dată, bărbatul se adresa la organele de drept ale Republicii Moldova pentru a primi protecția și a se asigura că drepturile nu îi vor mai fi încălcate. Însă fiecare dosar deschis pe numele colaboratorilor structurilor ilegale de forță a regimului de la Tiraspol așa și nu a mai avut nicio finalitate.
„A fost intentat dosar penal împotriva colaboratorului cela de ai noștri, da, m-au chemat pe mine au făcut întrevedere tet a tet, am grămădit un cârd de materiale am calculat paguba materială că eu trebuia atâta să înconjor. Când ne-am întâlnit la anchetator acesta spune că el acolo nu lucrează. Trece doi ani de zile el stă în formă și se râde, ei bravo! Eu am înțeles că aici deodată trebuie de trecut toate instanțele noastre, Curtea de Apel și să te duce la CEDO și gata …și acolo treci și tolc. Din asta iesi satisfăcut, că esti drept și gata. Altceva nu câștigi nimic absolut,” spune veteranul.
În tot acest timp Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat zeci de decizii în care Federația Rusă se face vinovată de încălcarea drepturilor omului urmare a acțiunilor ilegale din stânga Nistrului. Chiar și așa Rusia nu a plătit încă niciun cent.
„Mii de dosare caștigate la CEDO. Încă niciunul nu a fost plătit inclusiv și eu două dosare am câștigat și Valeriu Mițu a câștigat și Casian a câștigat. Un ban un euro cent nu a fost întors. Eu la o întâlnire la Coșnița i-am spus lui Igor Dodon, băi da poate vouă vii greu, dați noi singuri hotărâm întrebarea noastră. El spune eu mă duc la Moscova și rezolv întrebarea, nuștiu poate i-au dat banii pentru noi da noi nimic nu am primit nimic.”
Revolta veteranilor
Instalarea posturilor ilegale sub pretextul împiedicării răspândirii virusului SARS Cov-2 a provocat o indignare și mai mare în rândul locuitorilor din stânga Nistrului. Veteranii au început să bată alarma, lucru ce nu le-a plăcut nici reprezentanților regimului separatist, dar cum spune Coțofan, nici autorităților constituționale din regiune.
„Eu așa am înțeles că revolta aceasta îi deranjează absolut pe toți, ori din transnistria ori pe ai noștri. Dă-mi o pace și îți dau două. Eu fac o analiză în ultimii ani noi trăim pe asa principiu.
Noi asa ne-am obișnuit că iaca – veteranii vor, veteranii cer. Da nu veteranii vreau, vreau oamenii. Noi nu suntem vinovați că aici tot Cocierul a luptat pe platou. Noi nu suntem vinovați că Molovata toată a luptat din Dubăsari tot raionul, din Lunga…”
Regimul ilegal din regiune a instalat nu doar posturi ilegale, dar a făcut și o listă neagră cu persoanele incomode cărora le-a interzis accesul în regiune, inclusiv în satul Corjova. În listă a ajuns din nou Iurie Coțofană, dar și președintele asociației veteranilor de război din Dubăsari, Victor Timuș. Au primit interdicție pentru 3 ani.
Oamenii mai pot merge acasă, doar pe ascuns. Iar noile lor locuințe sunt câteva căsuțe de vară dintr-o tabără de odihnă din Molovata Nouă.
”Pe ascuns mă duceam acasă și dimineața veneam pe ascuns. Cât a fost cald eu nu am avut probleme. Am avut oleacă de lucru aici am avut posibilitatea să trăiesc că a fost cald, vine timpul rece căsuțele acestea sunt numai pentru sezon. Acasă eu cum am înțeles degrabă nu o să nimeresc la nimeni asta nu îi trebuie nimeni cu asta nu se ocupă.”
Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au declarat în acest caz că sunt atenți la toate evoluțiile din Zona de Securitate și se va interveni la orice sesizare pe care o vor primi. Decomandată alte acțiuni așa și nu au mai fost întreprinse. Soluția propusă de ei este ca să le fie asigurat traiul într-o stațiune balneară din apropiere.
„Lasă să ne dea undeva în Chișinău noi nu cerem super ceva. Sau lasă să hotărască întrebarea. Cea mai bună variantă e să hotărască întrebarea. Dacă ei sunt impotenti să hotărască întrebarea această lasă să mă ia cineva acasă la ei. Asta e tot, lasă mă primească, să îmi dea adăpost. Biroul de reintegrare poate să hotărască întrebarea ca să să fie plătită cazarea noastră.
Și în acest caz, Iurie Coțofană se va adresa la CEDO, iar Rusia va mai fi o dată condamnată pentru încălcarea drepturilor omului. Persoanele însă și-au pierdut speranța că fărădelegile vor înceta.
Mai multe detalii pe zonadesecuritate.md