„De ce pierde Putin și pe cine așteaptă Dodon” (Revista presei)

  • 03 Aprilie 2023 11:12
„De ce pierde Putin și pe cine așteaptă Dodon” (Revista presei)

„După 400 de zile de război, Lukașenko, adică președintele Belarusului, a descoperit de ce armata rusă suferă eșec în Ucraina, pe care planificase să o ocupe în 3 - 4 zile. Greșeala lui Putin, crede mustăciosul dictator, e că s-a pregătit de război cu SUA, nu cu Ucraina, s-a concentrat pe dezvoltarea armelor strategice, hipersonice, cu rază lungă de acțiune, scăpându-le din vedere pe cele tactice, cu rază scurtă, s-a antrenat să distrugă Washingtonul, în loc să se antreneze să ocupe Kievul. Rusia nu reușește să învingă Ucraina fiindcă armata rusă e prea puternică în comparație cu cea ucraineană„ ar fi explicația lui Lukașenco, menționată în editorial.

„Săptămâna trecută a ieșit la rampă și Dodon. Vorbind în fața unor cetățeni, el s-a referit, în limba rusă, la necesitatea prieteniei cu Rusia „pentru că avem nevoie de piața aceasta, avem nevoie de motorină ieftină, pentru fermieri, avem nevoie de gaz și de energie electrică ieftină”.

Că motorina și gazul rusesc sunt amestecate cu sânge ucrainean nu contează pentru Igor Dodon. „Ieftin” să fie. Apelând la un limbaj aluziv, el i-a îndemnat pe găgăuzi să nu renunțe: „De aceea, vă îndemn să nu renunțați, totul va fi bine. Vom reuși, ai noștri sunt deja aproape”, a mai spus el. 

”Lui Dodon i se pare insuficient volumul de sânge ucrainean vărsat de Putin, ar mai dori ca armata rusă să mai omoare și moldoveni. Cu excepția sa și a membrilor familiei sale, firește” concluzionează autorul articolului.

Ziarul de Gardă a publicat, în cadrul Podcastului ZdG, un interviu cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în care au fost abordate subiecte precum indexarea pensiilor și oferirea de compensații la resursele energetice.

„Guvernul ar urma să ofere compensații cetățenilor vulnerabili și în următorul sezon rece, însă mărimea acestora și formula exactă de acordare va fi stabilită ulterior, în funcție de prețul energiei și capacitatea financiară a Guvernului” spune oficialul, în cadrul interviului.

Ministrul spune că pentru a putea oferi compensații la energie în această iarnă, Guvernul a fost nevoit să reducă semnificativ finanțările pentru alte proiecte, în special de infrastructură. În total au fost alocate circa 5 miliarde de lei pentru compensații dintre care un miliard 200 de milioane de lei au venit din partea partenerilor de dezvoltare.

O parte din acești bani puteau fi utilizați cu alt scop” susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu în interviul pe care îl puteți urmări pe Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău