„Dacă eram Dodon, nu mergeam din principiu în România fascistă, lgbtistă, nici singur, nici cu odraslele mele” (Revista Presei)

  • 25 Septembrie 2023 09:31
„Dacă eram Dodon, nu mergeam din principiu în România fascistă, lgbtistă, nici singur, nici cu odraslele mele” (Revista Presei)

Veridica.ro  demontează într-un articol o un nou fals preluat la Chișinău și anume că infrastructura Rep. Moldova, ar fi dezvoltată pentru Ucraina. Uniunea Europeană dă bani pentru poduri peste Prut și ecartament european în Rep. Moldova pentru ca NATO să-i trimită mai ușor arme Ucrainei, potrivit narațiunii false.

Prin răspândirea acestei dezinformări se încearcă a se prezenta proiectele de infrastructură pe care le implementează UE în Republica Moldova ca având substrat militar, cu scopul de a utiliza teritoriul acesteia pentru tranzitul de armament. Alimentarea fricilor unei părți a populației în privința implicării Republicii Moldova în războiul din Ucraina. Reluarea uneia dintre principalele narațiuni ale propagandei ruse că Occidentul/NATO a provocat războiul din Ucraina, iar Rusia luptă, de facto, cu „Occidentul colectiv”, susține autorii articolului.

Ei fac trimitere la contextul  și natura relațiilor dintre cele două maluri de Prut. 

”Republica Moldova și România discută de ani de zile despre mai multe proiecte mari de infrastructură și de interconectare. Unele dintre acestea sunt menite să reducă dependența Republicii Moldova de resursele energetice ruse, iar gazoductul Iași-Ungheni și-a demonstrat importanța în acest sens în contextul crizei energetice din iarna anului trecut”, scriu jurnaliștii de la Veridica. ” Sporirea independenței energetice a Republicii Moldova a provocat în mai multe rânduri criticile Moscovei, care este interesată să mențină dependența” se mai arată în articolul de pe Veridica.ro în care se face referire și la intenția de construire a mai multor poduri peste Prut, proiecte de o mare importanță în contextul creșterii semnificative a numărului de călători, dar și de mărfuri, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

”Comisie de autentificare a capului de pe umerii lui Dodon” este titlul unui editorial satiric semnat de analistul Nicolae Negru pentru Ziarul Național.

”Nu v-ați întrebat, stimați patrioți, de ce a plecat Dodon în România proamericană, proucraineană, rusofobă? Credeți că a mers cu fiul său mai mic la tratament? Serios? Și de ce s-a dus el și nu Lady Galea?” se întreabă retoric autorul.

”Dacă eram Dodon, nu mergeam din principiu în România fascistă, lgbtistă, nici singur, nici cu odraslele mele. În asemenea cazuri, un socialist sau un comunist adevărat pleacă la tratament în Rusia, ori nu pleacă nicăieri, suportă stoic, patriotic, pravoslavnic, orice boală. A merge în România europeană, unionistă înseamnă a recunoaște că-i bună de ceva! 

Putem fi siguri că Dodon care a traversat Prutul și Dodon care se va întoarce acasă va fi unul și același om? Cu ajutorul americanilor, SRI l-ar putea înlocui pe veritabilul Dodon cu unul fals, artificial”

Pentru a preîntâmpina o asemenea diversiune, cer să se creeze urgent o comisie parlamentară care să stabilească autenticitatea capului (corpul nu contează, la urma urmei) de pe umerii lui Dodon la revenirea corpului său în patrie, așa încât să nu ni se bage unul de plastic ori o sosie. Această comisie poate fi una permanentă, valabilă și în alte cazuri de plecări în România ale socialiștilor și comuniștilor” mai scrie Nicolae Negur. Întregul editorial îl puteți citi pe Ziarul Național.

”Procurori și ofițeri anticorupție ar putea fi audiați în contextul mușamalizării unor abuzuri din sectorul de gaze” este titlul unui articol publicat de Europa Liberă.

Într-un interviu pentru postul de radio, expertul Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al S.A. „Moldovagaz susține că La Chișinău ar putea fi creată o comisie de anchetă pentru audierea unor responsabili din instituții de drept  care ar fi mușamalizat, anterior, cazuri de abuz comise în sectorul de gaze.

Tofilat a explicat că, anterior, la PA și CNA au fost depuse mai multe sesizări legate de gestionarea defectuoasă a sectorului de gaze, inclusiv a SA „Moldovagaz”, dar că acestea nu au mai ajuns să fie examinate de oamenii legii.

În opinia expertului, viitoarea comisie ar urma să stabilească câți dintre procurorii și ofițerii anticorupție implicați în mușamalizarea cazurilor mai activează în sistem. Aceștia, spune Tofilat, trebuie trași la răspundere ca și complici în comiterea abuzurilor. Interviul integral poate fi ascultat pe site-ul Europei Libere.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în care a vorbit despre cazurile recente de accidente rutiere, comise de polițiști în stare de ebrietate, cum sunt sancționați aceștia, dar și ce metode folosesc pentru a se eschiva de la pedepse. Șeful IGP a admis că există în continuare cazuri de corupție în rândul polițiștilor și a menționat despre insuficiența de cadre în poliție și despre salariile pe care le consideră prea mici.

Pe parcursul anului curent, au fost 9 cazuri în care polițiștii au fost depistați în stare de ebrietate și au comis accidente rutiere pot5rivit lui Viorel Cernăuțeanu, pentru Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău