„Clasa Viitorului”: peste 60 de mii de elevi vor beneficia de echipamente noi de robotică, grație finanțării USAID

  • 20 Noiembrie 2023 14:52
„Clasa Viitorului”: peste 60 de mii de elevi vor beneficia de echipamente noi de robotică, grație finanțării USAID

110 instituții din Rep. Moldova vor fi dotate cu echipamente noi de robotică, este vorba de peste 800 seturi LEGO Education SPIKE, cu peste 60 de mii de elevi potențiali beneficiari ai programului, informează Radio Chișinău.

Inițiativa face parte din programul „Clasa Viitorului”, care vizează dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor și pregătirea lor pentru Profesiile Viitorului.

Programul de robotică, implementat începând cu anul 2015 în Rep. Moldova, s-a extins semnificativ, ajungând în prezent la peste 270 de școli participante. Directoarea Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Doina Nistor, a subliniat importanța acestui demers, menționând că dintre acele 110 școli care vor primi echipamente, două sunt din stânga Nistrului, iar 62 de instituții aderă pentru prima dată la rețeaua de robotică:

„Sunt peste 40 de mii de copii, care  au studiat robotica până acum și ne bucurăm că acest număr crește. Noi am început cu 5 școli și ne-am inspirat de la două țări importante, este vorba despre Armenia și Estonia.  Să știți că abilitățile digitale în anul 2026 vor fi recunoscute ca abilități de bază și vor fi măsurate în toate țările de PISA. De aceea, noi suntem în direcția corectă, iar robotica este o bază și un fundament pentru clasa viitorului”, a mai spus Doina Nistor. 


Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat extinderea programului și pentru anul următor, cu susținerea USAID și a Băncii Mondiale.

„Anul viitor noi vom continua cu alte proiecte legate de inovare și digitalizare și vreau câteva să le trec în revistă.  Colegii de la USAID ne vor ajuta să extindem încă 60 de Clase ale Viitorului. Urmează, împreună cu Banca Mondială, să implementăm anul viitor 60 de proiecte inovaționale în instituțiile de învățământ, ceea ce înseamnă că suntem gata să oferim până la 30 de mii de euro pentru ideile de a face ceva nou. Pentru 200 de școli o să venim cu dotări în jur de 15 mii de euro, anume pe partea de echipament și urează să instruim 10 mii de cadre didactice anul viitor”, a declarat Dan Perciun.

Șeful adjunct al Misiunii USAID în Rep. Moldova, John Riordan a declarat că „este foarte important pentru noi ca activitatea legată de tehnologiile viitorului să aibă instrumentele necesare ca să prosperați în fiecare zi”.

„Vreau să menționez încă odată că suntem alături de minister și de Rep. Moldova ca să pregătim Moldova pentru un viitor mai bun”, a mai precizat John Riordan.  

Programul este sprijinit financiar de către USAID, Suedia și Marea Britanie, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, și de Western NIS Enterprise Fund, implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” sub egida Ministerului Educației și Cercetării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău