„Cetățeni pentru Europa” | Părintele Andrei Rusu: „Europa pare a fi mai creștină decât spațiul post-sovietic”
-
17 Septembrie 2024 12:50
Unul din falsurile privind integrarea europeană este că aceasta ar însemna renunțarea la valorile morale creștine. Astfel de narațiuni fac parte din campaniile de dezinformare menite să influențeze opinia publică în contextul referendumului pentru integrarea europeană, care urmează să aibă loc în luna octombrie. Europa este, de fapt, fundamentată pe morala creștină și legislația europeană își are rădăcinile în morala creștină, au subliniat reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa” în cadrul conferinței de presă „Creștinismul în UE: între sperietori și adevăr”, transmite Radio Chișinău.
„Europa este un spațiu al creștinătății”, unde coexistă diverse confesiuni creștine și sunt alocate fonduri pentru restaurarea lăcașelor sfinte sau pentru dezvoltarea organizațiilor creștine de caritate, a menționat directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, cofondator al inițiativei „Cetățeni pentru Europa”.
„Observăm în ultimul timp mai multe falsuri, precum că integrarea europeană a Republicii Moldova înseamnă o renunțare la creștinism sau la ortodoxie. Europa este de fapt fundamentată pe morala creștină. Legislația europeană își are rădăcinile în morala creștină. Europa este un spațiu al creștinității în care coexistă foarte multe biserici creștine. Și valorile fundamentale ale Uniunii Europene au rădăcini creștine”, a declarat Vadim Pistrinciuc.
„Europa e un concept spiritual și civilizațional care are drept fundament valorile creștine și evanghelice”, iar secularizarea statutului este un lucru favorabil creștinismului prin faptul că „Biserica vine cu un mesaj autentic hristologic”, a subliniat părintele Andrei Rusu de la biserica „Sfântul Dumitru” din Chișinău.
„Miturile care se propagă în societatea noastră, că Europa e locul de unde vine fărădelegea, că Europa a decăzut moralicește, nu presupune decât implicare ideologică. M-am convins de faptul că Europa pare a fi mai creștină decât spațiul post-sovietic, în care creștinismul a fost afectat pe de o parte moralicește, pe de altă parte prin inducerea de frici”, a spus părintele Andrei Rusu.
Una dintre narațiunile principale ale războiului propagandistic dus de Kremlin împotriva Uniunii Europene și NATO este că Occidentul ar fi decăzut moral și că s-ar fi abătut de la valorile creștine, în timp ce Rusia ar reprezenta un spațiu în care sunt păstrate valorile tradiționale creștine.