„Cernobîlul polonez”, locul secret care adăpostea o parte din arsenalul nuclear al sovieticilor. Orașul a fost șters de pe hartă
-
24 Ianuarie 2021 13:58
Borne Sulinowo este cunoscut ca „orașul fantomă” al Poloniei, pentru că timp de zeci de ani nu a apărut pe nicio hartă. Era o locație secretă care, la apogeul Războiului Rece, a ascuns probabil un arsenal mortal de arme nucleare capabile să distrugă marile orașe occidentale, relatează CNN, potrivit DIGI24.ro.
Alții l-au botezat „Cernobîlul polonez”, deoarece secretul care înconjura misterele sale radioactive a dus la comparații îngrijorătoare cu zona de excludere din Ucraina, după tragedia din 1986.
Astăzi, Borne Sulinowo, din nordul Poloniei, se transformă într-o destinație turistică inedită pentru cei care caută aventuri și care doresc să exploreze o zonă naturală frumoasă și un punct fierbinte al epocii sovietice, rămas până acum relativ necunoscut.
Înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, acest loc era accesibil doar celor cu un permis special. Toți cei care nu aveau un astfel de permis ceilalți au stat departe și s-au prefăcut că nu știu nimic despre acest loc și l-au evitat.
Aproape 12.000 de militari sovietici se aflau în complexul militar Borne Sulinowo, la apogeul Războiului Rece. Ei făceau parte din Grupul de Forțe al Nordului prezent în Polonia ca parte a Pactului de la Varșovia dintre Uniunea Sovietică și republicile socialiste din Blocul de Est.
„A fost un șantier de construcții masiv pentru trupe și facilități militare”, spune Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.
„După 1945, când sovieticii au preluat locul, complexul devenise parte a planurilor militare ale Pactului de la Varșovia, care includeau exerciții masive pentru forțele terestre și aeriene pentru o invazie a Occidentului. Era un singur drum care ducea acolo, o cale ferată care ajungea în orașul misterios din spatele gardurilor electrificate”, adaugă el.
Oamenii care locuiau în apropiere de Borne Sulinowo erau prea speriați pentru a vorbi măcar despre orașul secret.
Chiar înainte de sosirea sovieticilor, orașul fusese în mare parte zonă interzisă. Înainte de Al Doilea Război Mondial, când regiunea făcea parte din Germania, orașul era cunoscut sub numele de Gross Born și funcționa ca bază militară și teren de antrenament. Adolf Hitler a fost fotografiat în vizită acolo în 1938, notează sursa citată.
În 1939, trupele de tancuri staționate la Gross Born sub comanda generalului Heinz Guderian au lansat invazia Poloniei care a declanșat un conflict global. Mai târziu a fost folosit ca închisoare pentru prizonieri de război.
Germanii au construit cea mai mare parte a infrastructurii utilizate ulterior de sovietici. Existau barăci pentru trupe, o cale ferată și un imens complex de spitale militare care astăzi este abandonat.
Gardurile de securitate și sârmă ghimpată au dispărut de mult, lăsând terenurile abandonate larg deschise vizitatorilor curioși. Turiștii rătăcesc printre copaci și tufișuri care au răsărit în jurul ruinelor clădirilor.
Bartoszek spune că zona este deosebit de populară printre turiști în timpul sezonului estival. Îi place să le spună vizitatorilor povestea unui tunel misterios care trece sub spital, conectând o cameră folosită pentru disecția corpurilor umane de calea ferată. Cercetătorii nu sunt încă siguri pentru ce era folosit.
În prezent, Borne Sulinowo este o zonă rezidențială. După plecarea sovieticilor, cazarmele au fost transformate în apartamente. Calea ferată a fost scoasă și transformată în șosea.
„Oamenii au venit la Borne din alte părți ale Poloniei, deoarece apartamentele erau foarte ieftine”, spune Bartoszek. Aproximativ 5.000 de oameni locuiesc acum aici.
Unele dintre clădiri au fost restaurate și folosite de-a lungul anilor. Un spital din epoca sovietică este intact și a fost renovat. O altă clădire în formă de H din centrul orașului este acum azil de bătrâni și unitate de reabilitare pentru pacienții cu scleroză multiplă.
Totuși, orașul își arată încă semne trecutului. Unele clădiri, cum ar fi marea structură care adăpostea vechea popotă a ofițerilor, sunt acum în ruină și au nevoie de reparații.