„Centenarul Filmului Românesc - 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” va fi lansat sâmbătă, la Iași

  • 01 Februarie 2018 12:03
„Centenarul Filmului Românesc - 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” va fi lansat sâmbătă, la Iași

Caravana producțiilor cinematografice românești România - Republica Moldova - Cernăuți, desfășurată sub numele "Centenarul Filmului Românesc - 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe", va fi lansată sâmbătă, la Iași, informează organizatorii.

Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău lansează, astfel, la Iași, printr-o conferință de presă-eveniment, acest proiect. Co-organizator al evenimentului, ce se va desfășura pe parcursul a peste un an, este Agenția Națională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociația Studenților Jurnaliști din Iași.

La conferința de lansare vor participa criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski - manager proiect pentru Republica Moldova, Andrei Giurgia - manager de proiect, România, Alexandru Giboi - director general AGERPRES, co-organizator, Daniel Șandru - coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, Radu Botez - viceprimarul municipiului Iași, organizator, actorii Constantin Pușcașu și Daniel Busuioc, Doru Tompea - profesor universitar doctor la Universitatea "Petre Andrei" din Iași și Andrei Apreotesei - managerul Ateneului din Iași, se arată într-un comunicat.

În cadrul evenimentului de sâmbătă va fi proiectat filmul "Afacerea Est" de Igor Cobileanski. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

Producțiile cinematografice au fost selectate de critici de film precum Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.

Irina-Margareta Nistor, "ambasador cinema" în cadrul proiectului, apreciază că această caravană "reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag".

La rândul său, Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. "Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de stații cinematografico-istorice, cu 100 de personalități de referință de la noi și de peste Prut", spune el.

Totodată, managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, spune că acest proiect este unul care aduce în atenția publicului "valorile autentice, valorile și oamenii care schimbă ceva în jur".

"Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care de mult timp așteptai s-o faci, cu producători și actori dedicați. (...) Mai mult decât atât, la Chișinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele și bunul mers, abia așteptăm să vedem impactul și interesul față de proiect", apreciază Igor Cobileanski, potrivit comunicatului.

De asemenea, directorul general al AGERPRES, Alexandru Ion Giboi, apreciază acest proiect ca fiind unul "dificil, dar frumos, cu posibile efecte excelente asupra culturii cinematografice a publicului român".

"Una dintre surprizele plăcute ale acestui proiect ține de cele 15 orașe din Republica Moldova, care vor fi cuprinse în Caravana Filmului Românesc. Mai mult, faptul că AGERPRES va fi prezentă prin filmul documentar 'Marea Unire: România la 100 de ani', dar și prin expoziția de fotografie 'România: Evoluție - Ediție specială de Centenar' constituie un plus pentru Agenție, asigurând un public numeros, care va lua contact cu principalele noastre proiecte pentru Centenar", afirmă Alexandru Giboi.

Profesorul Daniel Șandru consideră că ''proiectul Centenarul Filmului Românesc împlinește Programul Centenar al municipalității ieșene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ține nu numai de comunicarea vizuală a evoluției societății românești, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei".

La rândul său, primarul Iașiului, Mihai Chirica, vorbește despre importanța cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

"Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români", menționează Chirica.

"Centenarul Filmului Românesc" este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău