„Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”, expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie

  • 05 Decembrie 2023 15:26
„Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”, expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie

Deschiderea expoziției dedicate împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923 va avea loc în cadrul unui vernisaj organizat miercuri, 6 decembrie 2023, ora 11.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, cu participarea reprezentanților Președinției Republicii Moldova, ai Parlamentului și ai Guvernului, a judecătorilor Curții Constituționale a României și ai Curții Constituționale a Republicii Moldova, precum și ai Academiei de Științe a Moldovei și ai Universității de Stat din Moldova.

La această manifestare va fi prezent Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României care va susține, în deschiderea expoziției, un discurs privind rolul și importanța Constituției din 1923, precum și semnificațiile celebrării Centenarul Constituției României Întregite. De asemenea, și-au anunțat participarea reprezentanți ai autorităților publice și personalități ale vieții politice, juridice și culturale din Republica Moldova. La eveniment va participa, din partea Curții Constituționale a României, judecătoarea Laura-Iuliana Scântei, în calitate de curator al expoziției privind evoluția istoriei constituționale în România. 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 6 decembrie 2023 – 20 ianuarie 2024, în Sala Unirii a Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, iar, în cadrul expoziției, vor fi prezentate exemplarul original al Constituțiunii din 1923, precum și cel al Constituțiunii Române din 1866, cu sprijinul partenerilor instituționali ai evenimentului: Administrația Prezidențială a României – Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București.

Constituțiunea din 1923 a fost adoptată de Adunarea Deputaților și de Senat, întrunite ca Adunări Naționale Constituante în Parlamentul de la București, în ședințele din 26 și 27 martie 1923, fiind promulgată de Regele Ferdinand prin Decretul regal nr.1360 din 28 martie 1923, contrasemnat de Președintele Consiliului de Miniștri, Ion I. C. Bratianu, și de 14 miniștri, și a fost publicată în "Monitorul Oficial" nr.282 din 29 martie 1923. România și Republica Moldova au profunde afinități comune de istorie, credință, limbă și tradiții și rememorează prin această manifestare un moment esențial din evoluția lor constituțională. Constituția din 1923 este zestrea comună constituțională democratică care păstrează pentru cunoașterea generațiilor viitoare, de pe ambele maluri ale Prutului, rădăcini constituționale comune și le orientează spre un viitor european comun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău