„Cea mai bună luptătoare din lume, polițistă în Republica Moldova” (Revista presei)

  • 28 Februarie 09:46
„Cea mai bună luptătoare din lume, polițistă în Republica Moldova” (Revista presei)

Europa Liberă publică  un interviu cu Aliona Miron, președinta interimară a Curții Supreme de Justiție și prima judecătoare căreia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a acceptat raportul de evaluare al comisiei vetting. De când a început reforma justiției, ea a fost supusă de mai multe ori verificării privind integritatea sa financiare și etice, deținând un fel de record printre magistrații cei supuși verificării externe. „Oamenii vor să se schimbe”- reforma justiției văzută de o judecătoare trecută prin (pre)vetting de trei ori” este titlul articolului.

În interviu, judecătoarea încearcă să explice de ce au demisionat aproape in corpore judecătorii CSJ înainte de vetting. În februarie anul trecut 20 din 25 de judecători, au demisionat la scurt timp după ce Ministerul Justiției a publicat conceptul legii vettingului. Bazându-se pe discuții cu colegii, Aliona Miron spune că mulți judecători sunt sceptici în privința vettingului nu din cauza că au bunuri pe care vor să le ascundă, dar pentru că nu vor să-și discute viața personală în public. Judecătoarea mai spune că în sistemul justiției  din Rep. Moldova există „o masă critică” de oameni care sprijină schimbarea. Ea spune că vrea să fie parte a unei schimbări, pe care o vede deja producându-se și care înseamnă că oamenii din justiție au căpătat curajul să vorbească public despre problemele cu care se confruntă.

Deutsche Welle publică un reportaj despre Anastasia Nichita, multiplă campioană europeană și mondială și desemnată anul acesta cea mai bună luptătoare din Europa. ”Cea mai bună luptătoare din lume, polițistă în R. Moldova” este titlul articolului din care aflăm că Anastasia, fiind singura fată din lotul național în categoria ei de greutate, 57 kg care se antrenează cu lotul de băieți din aceeași categorie.

Visul ei este să obțină o medalie la Jocurile Olimpice din acest an. Principalele ei adversare sunt japonezele, care sunt bine pregătite. Una dintre ele a învins-o pe sportiva din Moldova într-un campionat mondial, dar pentru că scorul a fost strâns, știe că victoria este posibilă. Dar e nevoie de multă muncă. Anastasia a învins frica distructivă și își percepe fiecare adversară ca pe o nouă provocare. Campioana mondială este continuă să activeze în calitate de inspector superior la Poliția de Frontieră.

Ziarul de Gardă anunță despre proiectarea la Chișinău a filmului documentar despre otrăvirea opozantului rus, Alexei Navalnîi.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, care a menționat că politicianul va rămâne, pentru zeci de ani înainte, „simbolul curajului și al libertății în Rusia și întreaga lume – fapt pentru care a plătit cu propria viață”.

Intrarea la proiecția filmului documentar, care va avea loc la cinematograful Odeon din centrul capitalei în seara zilei de joi, 29 februarie, la ora 18:00, este liberă, iar pelicula regizată de canadianul Daniel Roher va fi difuzată în limba engleză.

Portalul Anticorupție scrie despre întâlnirea așa-numitului lider transnistrean cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru Europa de Est, politici și afaceri regionale. ”Krasnoselski vrea „fără impedimente” în zona de liber schimb. Pe ce s-a plâns oficialului american, Christopher Smith” este titlul articolului.

La discuții, pretinsul lider Vadim Krasnoselski a pus cel mai mare accent pe componenta economică, insistând pe accesul „direct și necondiționat” pe piața de liber schimb pentru agenții economici din zona transnistreană.

Cu o zi înainte, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol a fost discutată la întrevederea oficialului american cu viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian care a evidențiat acțiunile pozitive ale Chișinăului pentru a reintegra economic și social regiunea transnistreană în spațiile naționale unice, cu precizarea că implementarea legislației vamal-economice a Republicii Moldova stimulează intrarea în legalitate deplină a activității mediului de afaceri din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău