„Avertisment final” pentru rebelii Houthi din partea a 12 state să înceteze atacurile din Marea Roșie împotriva navelor comerciale

  • 04 Ianuarie 13:56
„Avertisment final” pentru rebelii Houthi din partea a 12 state să înceteze atacurile din Marea Roșie împotriva navelor comerciale

Marea Britanie, Statele Unite și alte 10 țări le-au transmis rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, să înceteze atacurile „profund destabilizatoare” din Marea Roșie sau „să suporte responsabilitatea consecințelor”, în contextul în care tensiunile din regiune au crescut brusc, relatează The Times.

Declarația comună, care a fost planificată de câteva zile, a fost concepută ca un „avertisment final” pentru Houthis, în timp ce Marea Britanie și SUA pregăteau o acțiune militară în spatele scenei.

Avertismentul survine în contextul în care aproape 100 de persoane au fost ucise miercuri în atentate teroriste cu bombă în centrul Iranului, în cel mai recent atac mortal care a lovit Orientul Mijlociu. Cu o zi mai devreme, un lider de rang înalt al Hamas a fost asasinat într-un presupus atac israelian cu dronă în Beirut, amenințând o nouă escaladare a războiului din Gaza și atrăgând jurăminte de răzbunare din partea grupurilor aliate cu Iranul.

Ministrul apărării Grant Shapps a declarat că Marea Britanie „nu va ezita să ia măsurile necesare și proporționale” împotriva Houthi, care fac parte din așa-numita axă a rezistenței șiite conduse de Teheran, în cazul în care vor continua să pună în pericol vieți nevinovate și să amenințe economia globală, scrie G4Media.

Avertismentul fără precedent vine după săptămâni de atacuri împotriva navelor comerciale care traversează Marea Roșie, ceea ce a forțat unele companii importante să evite zona, adăugând costuri și întârzieri uriașe la transportul maritim internațional.

În declarație, cele 12 națiuni au afirmat că a avut loc o „escaladare semnificativă” a atacurilor din ultima săptămână, navele comerciale fiind ținta unor rachete și a unor tentative de deturnare.

Nu a existat nicio mențiune directă a amenințării cu acțiuni militare, dar sursele au declarat anterior că sunt posibile lovituri aeriene coordonate asupra țintelor Houthi. Avioanele de război ale aviației și marinei de război britanice ar putea fi desfășurate alături de forțele americane pentru a distruge pozițiile Houthi pe uscat sau pe mare.

Guvernul britanic are în discuție alte opțiuni militare care sunt considerate a fi mai „secrete” și mai puțin susceptibile de a crește și mai mult tensiunile, care sunt ridicate în regiune de când Hamas a ucis 1.200 de persoane în Israel la 7 octombrie, ceea ce a determinat o invazie la scară largă a Fâșiei Gaza.

Marea Britanie și aliații săi împărtășesc îngrijorarea că războiul din Gaza, care a făcut 21.000 de victime, ar putea să se extindă într-un conflict mult mai amplu care să antreneze Occidentul. Cu toate acestea, există un consens din ce în ce mai mare cu privire la faptul că trebuie să se facă mai mult pentru a-i opri pe Houthis, care controlează o mare parte din Yemen după nouă ani de război civil, amenințând comerțul și economia globală. Aproape 15% din comerțul maritim global trece prin Marea Roșie, care dă acces la Canalul Suez, iar experții au avertizat că prețul ceaiului, al vinului, al cărnii și al peștelui din supermarketurile britanice va crește pe măsură ce livrările vor fi prinse în criză.

„Mesajul nostru să fie acum clar: solicităm încetarea imediată a acestor atacuri ilegale și eliberarea navelor și echipajelor reținute ilegal”, se arată în declarația emisă de SUA împreună cu Australia, Bahrain, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Olanda și Noua Zeelandă.

„Houthi vor purta responsabilitatea consecințelor în cazul în care vor continua să amenințe vieți, economia globală și libera circulație a comerțului pe căile navigabile critice din regiune”, a adăugat acesta.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat că forțele americane „au acționat defensiv [până acum]”, dar a precizat: „Nu aș anticipa un alt avertisment”.

„Vom acționa foarte energic atunci când va fi vorba de orice amenințare la adresa poporului nostru sau a intereselor noastre”, a declarat oficialul, indicând atacurile aeriene americane asupra militanților susținuți de Iran în Irak săptămâna trecută ca un potențial model de represalii împotriva Houthi dacă raidurile asupra transportului maritim global vor continua. El a adăugat că există „foarte mult oțel acum în apă” în largul coastelor Yemenului ca mijloc de descurajare pentru militanți.

Declarația celor 12 țări a fost publicată în timp ce Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a dat vina pe „dușmanii malefici și criminali” ai țării sale pentru două atentate gemene în orașul Kerman din centrul Iranului. Exploziile au avut loc în timp ce mii de oameni se îndreptau spre mormântul generalului iranian Qasem Soleimani, la patru ani de la asasinarea acestuia de către o dronă americană la Bagdad.

Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, în care cel puțin 95 de persoane au murit și peste 200 au fost rănite de explozibili detonați de la distanță. Statul Islamic, care are o vendetă religioasă împotriva Iranului șiit, a fost considerat principalul suspect.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău