„Ascundeți fetele”: Povestea tristă a Karinei, torturată, violată și ucisă de soldații ruși la Bucha

  • 21 Aprilie 2022 10:12
„Ascundeți fetele”: Povestea tristă a Karinei, torturată, violată și ucisă de soldații ruși la Bucha

Cu o săptămână înainte de a împlini 23 de ani, Karina Yershova a fost ucisă de soldații ruși în Bucha, un oraș de la periferia Kievului. Aceștia au torturat-o și, cel mai probabil, au violat-o, a declarat Andrii Dereko, tatăl vitreg al Karinei, pentru Kyiv Independent. Apoi, au împușcat-o în cap, scrie hotnews.ro.

„Era clar că ei (poliția) știu că a fost violată, deoarece a fost torturată, dar detectivul nu a vrut să ne spună acest lucru de la început. Ea a spus: "Nu am dreptul moral să vă spun"... Dar a făcut aluzie (la viol)", a declarat Dereko.

Potrivit lui Dereko, fiica sa vitregă era o fată firavă, care lucra ca manager la un local de sushi și nu reprezenta o amenințare pentru nimeni.

Poliția nu le-a arătat părinților ei cadavrul Karinei, spunând că ar fi fost prea șocant de văzut. Ea a fost înmormântată într-un sicriu închis la 13 aprilie în Bila Tserkva, în regiunea Kiev, la o zi după ce a fost identificată.

De când soldații ruși s-au retras din regiunea Kiev la începutul lunii aprilie, autoritățile au început să colecteze și să exhumeze cadavrele civililor măcelăriți de ruși în timpul ocupației de o lună. Numai în Bucha, au descoperit peste 400 de cadavre de civili uciși. Rușii au ucis fiecare al cincilea locuitor care a rămas în oraș, potrivit primarului din Bucha, Anatolii Fedoruk.

Exhumările și mărturiile localnicilor supraviețuitori au făcut lumină asupra unei alte atrocități rusești: violul în masă al ucrainenilor, inclusiv al femeilor, bărbaților și copiilor.

Dereko le-a cerut detectivilor să îl lase măcar să vadă fotografiile cu cadavrul fiicei sale vitrege. I s-au arătat doar partea superioară a corpului Karinei. Ceea ce a văzut a fost terifiant.

„Erau tăieturi și lacerații, era și o bucată de carne smulsă din coaste", a spus el. "Este evident că au torturat-o".

Poliția i-a spus lui Dereko că piciorul Karinei avea urme de glonț. Se pare că a încercat să oprească sângerarea cu un garou.

El suspectează că Karina a încercat să se apere, ceea ce nu a făcut decât să-i înfurie și mai mult pe agresori.

Un ucrainean acopera 4 civili ucisi de rusi pe o autostrada la 20 de kilometri de Kiev

„Jumătate din unghiile ei au fost smulse"

Poliția i-a spus unde a fost ucisă și găsită fiica sa vitregă: într-o casă aflată la doar 1,5 kilometri de locuința Karinei.

Mikola, un locuitor din Bucha, locuiește în apropiere. El a declarat pentru Kyiv Independent că știe cum a murit Karina. El a cerut să fie identificat doar cu prenumele său din motive de siguranță.

Potrivit acestuia, la 16 martie, soldații ruși au adus-o pe Karina, deja rănită, în casa vecinilor săi, un cuplu în vârstă, Viktor și Natalia Mazokha.

„Au adus o fată rănită la ei. Nu știu ce s-a întâmplat în continuare, dar un soldat a declanșat o salvă de mitralieră spre pământ, apoi a venit un ofițer și i-a împușcat pe toți trei", a declarat Mikola pentru Kyiv Independent.

„Trei zile mai târziu, un soldat rus a venit (la noi) și a spus: "Sunt cadavre acolo".

Mikola nu a putut să-i îngroape imediat pe cei morți, deoarece lunetiștii trăgeau în oricine se afla afară.

După ce a trecut o săptămână sau două, soldații ruși s-au întors la casa lui Mikola pentru a-i spune că au la dispoziție două ore pentru a îngropa cadavrele.

The Kyiv Independent a reconstituit evenimentele care au dus la uciderea Karinei Yershova.

Urmărită de război

Războiul din Rusia a pătruns pentru prima dată în viața Karinei când aceasta era adolescentă.

În 2014, când Rusia a invadat Ucraina în est, Karina a fugit din Donetsk, orașul natal, împreună cu familia sa. Au reușit să scape și s-au reinstalat în suburbiile liniștite ale Kievului.

Opt ani mai târziu, trupele rusești au venit și acolo. Părinții Karinei au fugit imediat. Ea a trăit separat și a refuzat să li se alăture.

„Am încercat să o convingem să plece pe tot parcursul zilei de 24 februarie", a spus Dereko, amintindu-și de prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei.

Ea a subestimat riscurile, crede Dereko: "Pot să o înțeleg. Cine ar fi crezut că acele bestii vor măcelări oameni obișnuiți?".

Războaiele nu se poartă împotriva civililor, ci pentru teritorii, a considerat el.

„Aici s-au luptat pentru frigidere, pentru bunuri, cu oameni obișnuiți", a spus Dereko, referindu-se la soldații ruși care au jefuit în masă casele ucrainenilor. (integral pe Kyiv Independent)

Ucraina acuză armata rusă de violuri

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat armata rusă încă de pe 4 martie de comiterea unor violuri în localitățile în care a intrat.

„Când bombele cad peste orașele noastre, când soldații violează femei în orașele ocupate – și, din nefericire, avem numeroase cazuri de soldați ruși care violează femei în orașele Ucrainei- firește că este dificil să vorbim despre eficiența legii internaționale”, a spus Kuleba, într-o intervenție online la un eveniment din Londra.

Între timp au apărut tot mai multe relatări despre violurile și alte violențe comise de soldații ruși împotriva femeilor și civililor din Ucraina.

Soldații ruși ar viola vârstnice

Mai devreme în cursul acestei luni parlamentara ucraineană Lesia Vasilenko a discutat cu mai mulți oficiali britanici despre numărul în creștere al violurilor raportate.

„Avem informații despre femei violate în grup. Aceste femei sunt de obicei cele care nu pot să fugă. Vorbim de vârstnice”, a spus ea pentru The Guardian.

„Majoritatea acestor femei au fost fie executate după ce au fost violate sau și-au luat propria viață”, a adăugat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău