„Asalt asupra democrației”: Occidentul condamnă tentativa de insurecție din Brazilia, unde sute de „bolsonariști” au pătruns cu forța în Congres, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial

  • 09 Ianuarie 2023 11:42
„Asalt asupra democrației”: Occidentul condamnă tentativa de insurecție din Brazilia, unde sute de „bolsonariști” au pătruns cu forța în Congres, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial

Sute de susținători ai fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat duminică principalele instituții ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial, provocând numeroase pagube și determinând reacții de condamnare din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene, dar și a Franței, scrie caleaeuropeana.ro.

Bolsonariștii (n.r. – susținători ai lui Jair Bolsonaro) au protestat împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut, informează Agerpres.

Potrivit estimărilor presei locale citate de Reuters, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.

În imaginile tentativei de insurecție, care reamintesc de asaltul asupra Capitoliului în SUA, a putut fi văzută o veritabilă maree umană de manifestanți îmbrăcați în galben și verde care iau cu asalt instituțiile puterii din Brasilia, iar reacții ferme de condamnare a manifestațiilor au venit din Statele Unite și din Europa.

“Condamn asaltul asupra democrației și transferului pașnic de putere în Brazilia”, a reacționat președintele american, Joe Biden, pe Twitter.

El a asigurat că instituțiile democratice din Brazilia au tot sprijinul din partea Statelor Unite și a avertizat că voința poporului brazilian nu trebuie subminată, arătând susținere pentru președintele Lula.

 

 

În aceiași termeni, asalt asupra democrației, a fost calificată tentativa de insurecție din Brazilia și de președinta Comisiei Europene.

“Condamn cu fermitate asaltul asupra democrației în Brazilia”, a scris, pe Twitter, Ursula von der Leyen, care a precizat că aceste acțiuni reprezintă îngrijorări majore pentru apărătorii democrației.

von der Leyen și-a exprimat, totodată, întregul său sprijin pentru președintele Lula, menționând că acesta a fost ales în urma unui scrutin liber și corect.

 

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat pe Twitter “condamnarea absolută” a acestui atac și “sprijinul său total pentru președintele Lula da Silva, ales democratic de milioane de brazilieni după alegeri corecte și libere”.

Președintele francez Emmanuel Macron a atenționat că voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie respectate, manifestând, de asemenea, susținere fără rezerve din partea Franței pentru președintele Lula.

 

Reacții de condamnare au venit și din partea șefilor diplomațiilor SUA și UE, Antony Blinken și Josep Borrell, precum și a premierilor Spaniei și Italiei sau a ministrului de externe al Marii Britanii.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors imediat la Brasilia unde a vizitat clădirile devastate ale Palatului Prezidențial și Curții Supreme de către partizani ai lui Jair Bolsonaro, care au invadat și vandalizat, de asemenea, sediul Congresului, potrivit imaginilor difuzate TV Globo, scrie AFP.

Președintele de stânga, aflat în funcție de doar o săptămână, a declarat anterior într-un discurs în statul Sao Paulo că predecesorul său de extremă dreapta a “încurajat” “vandalii fasciști” să invadeze sediile puterii la Brasilia. 

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, ai cărui partizani au jefuit duminică Congresul, Palatul Prezidențial și Curtea Supremă, a estimat pe Twitter că “distrugerile și invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii “care guvernează “manifestațiile pașnice”, transmite AFP.

Într-un alt mesaj pe Twitter, Jair Bolsonaro, care se află în Statele Unite, “a respins acuzațiile, fără dovezi” ale succesorului său Lula da Silva care a declarat că “discursul” predecesorului său de extremă dreapta i-a “încurajat” pe “vandalii fasciști” invadând locurile puterii la Brasilia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău