„Apropierea Ucrainei de NATO va ajuta R. Moldova să rămână stabilă” (Revista presei)

  • 13 Iulie 2023 09:38
„Apropierea Ucrainei de NATO va ajuta R. Moldova să rămână stabilă” (Revista presei)

„Miza Moldovei la summitul NATO” este titlul editorialului semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle. Prezența Moldovei la summitul NATO de la Vilnius a avut o încărcătură simbolică – a fost alături de parteneri puternici și a căutat instrumente pentru mai multă securitate în contextul războiului din Ucraina, potrivit editorialistului.

„Un semnal important dat prin prezența la summitul NATO este că Moldova condamnă tranșant și fără frică agresiunea rusă asupra Ucrainei și se poziționează de partea corectă a istoriei. Chișinăul nu cere aderarea la NATO, pentru că nu există încă suficient sprijin popular în rândul moldovenilor pentru acest deziderat, dar pledează pentru acceptarea Ucrainei în Alianță, deoarece aceasta ar spori substanțial și securitatea Republicii Moldova” se menționează în articol.

Editorialistul face trimitere la statutul de neutralitate proclamat prin Legea supremă, și care este „Ca o piatră legată de gâtul Moldovei”.

În articol se face referire de asemenea, la speculațiile propagandistice ale Kremlinului ar și a politicienilor pro-ruși de la Chișinău pe chestiunea neutralității  dar și a prezenței ministrului Popescu la Vilnius, în încercarea de acreditare a ideii că Moldova este atrasă de Occident în cursa înarmării.

Articolul se încheie cu anunțul făcut de președintele României Klasu Iohannis care a anunțat în marja summitului o nouă contribuție financiară pentru Republica Moldova, care va fi transferată în fondul voluntar NATO dedicat întăririi rezilienței, securității și a capacităților de apărare ale țării noastre.

Europa Liberă publică un interviu oferit de șeful diplomației moldovenești, la Vilnius, pentru ediția din România în care oficialul spune că „Apropierea Ucrainei de NATO va ajuta R. Moldova să rămână stabilă”. Oficialul de la Chișinău reiterează că propriul statut de neutralitate al R. Moldova „rămâne valabil”, chiar dacă este insuficient pentru a-i asigura securitatea.

„Orice măsuri care ajută Ucraina să reziste, care ajută Ucraina să-și elibereze propriile teritorii contribuie și la fortificarea securității R. Moldova. Mișcarea Ucrainei spre NATO este și ea un factor care va ajuta în continuare ca R. Moldova să rămână stabilă”, a declarat Nicu Popescu într-un interviu acordat Ancăi Grădinaru, de la Europa Liberă România.

La același subiect, agenția de presă IPN publică un articol cu mai multe opinii legate de rezultatele Summitului NATO de la Vilnius.

„Prezența șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la summit-ul NATO de la Vilnius reprezintă un semnal clar de susținere a Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune, consideră  experta Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Murzac, în timp ce analistul politic Victor Juc califică summit-ul de la Vilnius drept un succes pentru Ucraina, care deși nu a obținut un plan calendaristic de aderare la NATO, se bucură de tot sprijinul militar și economic al Alianței” se arată în articolul semnat de jurnaliștii de la IPN.

Cine este magistrata care a decis eliberarea din penitenciar și transferarea fondatorului Bismobil Kitchen în arest la domiciliu” este titlul unui articol publicat de Ziarul de Gardă.

Potrivit jurnaliștilor ZdG,  Elena Costiuc este magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a decis eliberarea din penitenciar a fondatorului companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, și transferarea acestuia în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Solicitată de Ziarul de Gardă, judecătoarea a spus că nu va comenta hotărârea pe care a emis-o.

Ea activează în sistemul judecătoresc din martie 2012, atunci când a fost numită, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecătoare de instrucție la Judecătoria Ceadâr-Lunga. Magistrata activează la Judecătoria Chișinău de pe 3 noiembrie 2017.

Anterior, ZdG a scris că în privința judecătoarei a fost cerută ridicarea imunității într-un dosar privind interceptări ilegale.

Ziarul de Gardă amintește că miercuri, 12 iulie  fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost transferat din penitenciar în arest la domiciliu.

Pe 2 martie 2023, pe numele acestuia și al companiei sale au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de peste 18 milioane de lei, și 11 plângeri pe contracte de împrumut, cu o sumă a prejudiciului de peste 558 de mii de euro.

                                         

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău