„Air Moldova” acuză guvernarea că ar bloca banii pentru stingerea datoriilor. Cum comentează Ion Chicu acuzațiile

  • 19 Mai 2020 13:38
„Air Moldova” acuză guvernarea că ar bloca banii pentru stingerea datoriilor. Cum comentează Ion Chicu acuzațiile

„Air Moldova” acuză guvernarea că ar bloca activitatea companiei. Reprezentanții companiei au invocat, în cadrul unui briefing, blocarea unui cont bancar pe care au fost transferate două milioane de euro, bani luați în credit de la o bancă comercială din Federația Rusă pentru activitatea curentă a companiei și stingerea datoriilor.

Potrivit conducerii companiei aeriene, în spatele acestor acțiuni, pe care le consideră abuzive, ar sta factorii politici de la Chișinău. În replică, premierul Ion Chicu a declarat că potrivit legislației naționale, banii proveniți de peste hotare, trebuie să fie verificați pentru a preveni spălarea banilor pe teritoriul țării. 

Reprezentanții companiei aeriene spun că din cauza pandemiei de COVID-19, care a condus la sistarea curselor regulate, Air Moldova a decis, în data de 23 aprilie, să ia un împrumut de două milioane de euro de la o bancă din Rusia pentru activitatea curentă a companiei și stingerea datoriilor, în special, față de Avia Invest, compania care a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. 

Avia Invest a cerut în data de 8 mai achitarea datoriei de 22 de milioane de lei, urmând ca banii să fie transferați pentru stingerea creanțelor față de Autoritatea Aeronautică Civilă.

La 15 mai banii împrumutați din Rusia au fost transferați către Air Moldova, însă banca comercială din Rep. Moldova a blocat acest cont din cauză faptului că existau suspiciuni privind proveniența banilor. Juristul companiei, Mariana Șargarovschi, consideră că în spatele acestor acțiuni ar sta actuala guvernare. Ea condamnă acțiunile politicului asupra activității de întreprinzător.

„Această mișcare tactică a fost făcută pentru a nu admite posibilitatea companiei Air Moldova ca să stingă datoria față de Avia Invest. Prin urmare ar fi existat (pericolul eminent) posibilitatea ca SRL Avia Invest să achite integral datoria față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Un alt argument care ar susține cele menționate mai sus ar fi și faptul că statul a declanșat, astăzi, procedura de insolvabilitate a SRL Avia Invest din cauza datoriei companiei față de stat în valoare de 22 de milioane de lei. Or, ne punem întrebarea, ar putea fi o simplă coincidență?”

Solicitat să comenteze aceste acuzații, premierul Ion Chicu, a declarat că mijloacele financiare, provenite de peste hotare sunt verificate pentru a contracara spălarea banilor.

„Ceea ce privește declarațiile că ei au banii nu știu unde, și au venit pe cont și sunt blocați, trebuie să cunoaștem cu toții că în Republica Moldova este legislația privind contracararea spălării banilor. Orice sumă care vine pe conturile și personale și a agenților economici și dacă întrunește niște criterii trece filtrul. Pentru a preveni Landromat-uri se face acest lucru. Și sunt niște criterii de apreciere: suma este prea mare, nu este întemeierea clară.”

Compania care deține Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că a atacat Republica Moldova la Curtea de arbitraj internațional de la Stockholm, cerând despăgubirii de peste 800 de milioane de euro. Aceasta acuză autoritățile de presiuni și încercări de a distruge compania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău