„Adresările la psiholog s-au triplat”. Principalele afecțiuni de sănătate mintală, amplificate în contextul pandemiei de COVID-19

  • 30 Octombrie 2021 12:09
„Adresările la psiholog s-au triplat”. Principalele afecțiuni de sănătate mintală, amplificate în contextul pandemiei de COVID-19

Stresul, anxietatea, surmenajul, insomnia și depresia sunt principalele afecțiuni de sănătate mintală, amplificate în contextul pandemiei de COVID-19. Mai multe informații despre cum pot fi depistate aceste afecțiuni au fost discutate, astăzi, în cadrul Webinarului online „Sănătatea mintală: nu ignorați semnele și simptomele”, moderat de psihologul Sergiu Toma. Evenimentul s-a desfășurat în contextul campaniei „Cum te simți azi?”, organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și al Uniunii Europene.

Campania are scopul de a susține și a promova adresarea oamenilor la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din toată țara, care oferă servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic gratuit, confidențial și în apropierea locului de trai. Astfel, își propune să încurajeze populația să apeleze la ajutorul specialiștilor și să conștientizeze că sprijinul calificat le poate îmbunătăți calitatea vieții.

Jana Chihai, psihiatru-psihoterapeut, dr. med. conf. univ., USMF „N. Testemițanu”: „Pandemia este o criză sanitară care provoacă schimbări și, bineînțeles, că în mintea oamenilor se întâmplă ceva. Imediat cum apare o criză în societate apare și o criză de sănătate mintală. Incertitudinea, lipsa siguranței, frica să nu-și piardă locul de muncă, să nu se îmbolnăvească sau să nu fie afectați cei apropiați – toate acestea provoacă numeroase îngrijorări. Dacă la începutul pandemiei doar ne gândeam la o criză în sănătatea mintală, acum putem spune cu certitudine că aceasta există.”

Potrivit specialiștilor, sănătatea mintală reprezintă o stare de bine, un echilibru dintre fizic, mintal și emoțional. Dacă acest echilibru este perturbat de o situație neobișnuită sau de un disconfort de lungă durată, atunci sănătatea mintală este afectată. Afecțiunile mintale și emoționale pot fi tratate prin psihoterapia individuală, terapia cognitiv-comportamentală și chiar tratamentul prin medicamente. Cele mai eficiente soluții pot fi acordate de specialiștii care activează în Centrele Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din fiecare regiune.

Pe parcursul anului 2020, în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova au fost asistate circa 180 de mii de persoane, dintre care 83,69% repetat cu scop de diagnostic și tratament. De asemenea, a fost atestat un număr în creștere de cazuri de depresie, anxietate și demență.

Olga Jalbă, coordonatoare CCSM Orhei: „În comparație cu anii precedenți, adresările la psiholog s-au triplat. Oamenii, care anterior nu au avut nicio consiliere psihologică, acum au dificultăți emoționale, stări de neliniște și îngrijorări, provocate de pandemie. Centrele comunitare au fost instruite cum să presteze servicii de consiliere, să intervină în situații de criză și să ofere suport emoțional. Astfel, ajutăm oamenii să simtă că sunt în siguranță, că sunt ascultați și că au parte de o comunicare deschisă.”

În cadrul discuției au fost abordate simptomele stresului, anxietății, surmenajului, insomniei și depresiei. Astfel, agitația, iritabilitatea, senzația de copleșire, energia scăzută, panica, dar și oricare disconfort emoțional este un semn că trebuie să te adresezi unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Pentru a găsi un specialist în apropiere, accesează platforma unică, dedicată campaniei – www.cumtesimtiazi.md.

În cadrul campaniei „Cum te simți azi?” au mai fost concepute: o mascotă de „floarea soarelui”, care simbolizează loialitatea, căldura sufletească și emoțiile pozitive, un spot video dedicat, un proiect fotografic, 2 webinare informative, dar și o serie de campanii digitale. Campania a fost lansată de de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în acest an la 10 octombrie cu sloganul „servicii de sănătate mintală pentru toți: să le transformăm în realitate”.

Webinarul „Sănătatea mintală: nu ignorați semnele și simptomele”, desfășurat astăzi, poate fi urmărit integral AICI. Iar cel de-al doilea webinar din cadrul campaniei va fi dedicat miturilor și stereotipurilor privind sănătatea mintală. Evenimentul va putea fi urmărit online la 3 noiembrie, ora 11.00 pe www.privesc.eu sau pe paginile de Facebook ale Ministerului Sănătății și Biroului OMS în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău