„Un guvern de paraziți, pentru paraziți” (Timpul)
-
02 Aprilie 2013 09:43
Liderii AIE ar putea învăța mult din greșelile lui Voronin, ei însă preferă să învețe din greșelile proprii, constata Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău.
Situația critică, impasul în care a nimerit partidul comuniștilor este consecința unor erori strategice, pe care le repetă astăzi Filat, Lupu și Ghimpu, subliniaza autorul. Acesta amintește de greșeala fatală facută de Voronin în 2009 când n-a depus suficient efort ca să obțină „votul de aur” pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Nu mai e mult până rolurile se vor schimba. Liderii fostei AIE se pot pomeni în locul lui Voronin, dacă nu reușesc să se înțeleagă cine să fie prim-ministru, avertizeaza publicistul.
Se împlinește o lună de când în Republica Moldova se trăiește fără guvern, amintește Petru Bogatu de la Jurnal de Chișinău. Autorul susține că lucrurile nu se reduc numai la va fi desemnat și votat un prim-ministru, ori vor avea loc alegeri anticipate, pentru că există și cea de-a treia posibilitate. S-ar putea ca și guvernul să nu fie instalat, și alegerile anticipate să n-aibă loc.
Jurnal de Chișinău mai publică un interviu cu Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în Piața Marii Adunări Naționale în noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009. La 4 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, de la maltratările tinerilor în comisariate și de la moartea lui Valeriu Boboc, opinia publică încă nu știe adevărul despre ce s-a întâmplat de fapt atunci. Dosarul lui Ion Perju, singurul polițist acuzat de moartea lui Boboc, transmis acum doi ani Judecătoriei Buiucani, încă se mai examinează în instanța de fond, subliniază Jurnal de Chișinău.
„Un guvern de paraziți, pentru paraziți”, este titlul editorialului lui Constantin Tănase de la Timpul. Acesta consideră decizia de a indexa pensiile mici, drept o insultă adusă acelor pensionari care întreaga lor viață au muncit mult, în speranța că la bătrânețe vor avea o pensie cât de cât decentă. De ce acestora, ca răsplată pentru o viață trăită corect, în muncă cinstită, nu li se indexează pensiile? pentru ca să ajungă bani ca să fie indexate pensiile celor care nu și-au prea rupt oasele muncind, trăindu-și viața ca greierașul din fabulă, conchide autorul.
Încă un cetățean al Republicii Moldova a primit interdicție de a intra în Ucraina timp de cinci ani, scrie Timpul. După bloggerul Dragoș Galbur, luni, 1 aprilie, Vlad Durnea, un tânăr de 26 de ani, originar din Bălți, a aflat și el că are interdicție de a intra în Ucraina. Acesta se îndrepta, alături de alți tineri, spre Fântâna Albă pentru a comemora victimele masacrului din 1941.
Veniturile demnitarilor, sub lupa Comisiei de Integritate, titrează Adevărul. Jumătate din miniștri și câțiva judecători și-au declarat veniturile acumulate în 2012. Declarațiile lor vor ajunge la CNI, care le va verifica și actualiza pe pagina web. Cei care au uitat să-și treacă toate averile riscă dosare penal, spune șeful Comisiei.