„Șefi pe viață, cu imobile de lux” (Revista presei)

  • 23 August 2016 10:36
„Șefi pe viață, cu imobile de lux” (Revista presei)

Revista presei din 23 august 2016

 

În editorialul său din Ziarul Național, Nicolae Negru remarcă vestea bună pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon, pentru mentorii și finanțatorii săi de la Moscova: Voronin a decis să boicoteze alegerile prezidențiale. Formal, motivul supărării sale e legat de modul în care a fost schimbată procedura de alegere a șefului statului.

 

Însă motivul real al boicotării alegerilor prezidențiale ar putea fi altul după publicist: șansele mici ale candidatului PCRM, inclusiv Voronin, de a obține un scor bun, onorabil.  Voronin putea să se bucure în continuare de suportul Moscovei, dacă s-ar fi pliat pe condițiile ei tot mai categorice: federalizarea Republicii Moldova și opțiunea pentru proeictul de suflet al lui Putin, Uniunea Eurasiatică. De ce liderul comuniștilor nu a simulat acceptarea acestor condiții? Se întreabă autorul și presupune că poate  este într-adevăr adept sincer al independenței Republicii Moldova și nu dorește să se compromită spre sfârșitul carierei politice, poate fiindcă simularea nu mai este posibilă, Moscova cerând fapte trădătoare (o demonstrează comportamentul lui Dodon), și poate fiindcă și-a supraapreciat puterile, autoritatea, s-a bazat prea mult pe fidelitatea simpatizanților săi, analizează Nicolae Negru în Ziarul Național.

 

Pavel Păduraru de la Timpul scrie că nu este o noutate faptul că cerșitul a devenit o afacere profitabilă atât în țara noastră, cât și în toată lumea. De aceea nu mai miră pe nimeni știrile despre unii cerșetori, care vin la lucru cu mașina și, înainte de a-și pleca frunțile în fața trecătorilor, se ascund de ochii acestora și își pun pe ei haine ponosite. Copiii folosiți în scopul de a stârni mila celor din jur,  reprezintă în acest sens un subiect aparte, de care, din păcate, poliția noastră „ultra-reformată” nu se prea ocupă, atrage atenția publicistul și constată că într-un stat în care cerșitul practicat prin înșelăciune este la ordinea zilei aproape în toate activitățile politice și sociale nimic n-ar mai trebui să ne uimească. În R. Moldova cerșesc toți, de la opincă la vlădică. Diferența e că unii o fac în încercarea de a supraviețui, iar alții - căutând să se îmbogățească pe seama celor dintâi.  La nivel electoral, cerșitul înflorește înainte de alegeri în cea mai ipocrită manieră, menționează Timpul. 

 

Ziarul de Gardă publică un material de investigație însoțit de poze despre averile funcționarilor de la Primăria Chișinău cu titlul: „Șefi pe viață, cu imobile de lux”. Eli­fe­rie Haruța este unul din cei mai lon­ge­vivi fun­cțio­nari ai Pri­mă­riei Chi­și­nău, fiind șef al „Aso­ci­a­ției de Gos­po­dă­rire a Spa­ți­i­lor Verzi” de mai bine de 10 ani. PotrivitZiarului de Gradă, Haruța este pro­pri­e­ta­rul a două case, care valo­rează mili­oane de lei, una din­tre ele fiind ampla­sată chiar în cen­trul capi­ta­lei. Și alți direc­tori de între­prin­deri muni­ci­pale dețin, împre­ună cu fami­li­ile lor, imo­bile de lux în Chi­și­nău.

 

Este vorba despre șeful Regiei Trans­port Elec­tric Gheorghe Morgoci care locuiește într-o cansă individuală din Durlești dar și Tudor Maniv care de mai bine de 15 ani este  -  direc­tor al Regiei Auto­sa­lu­bri­tate  între­prin­dere muni­ci­pală care asi­gură colec­ta­rea și trans­por­ta­rea deșe­u­ri­lor mena­jere.

 

Portalul Deschide.md anunță că Viceprimarul Vlad Coteț a fost transferat în penitenciarul numărul 13 din Capitală după ce starea sa de sănătate s-a îmbunătățit în ultima perioadă.  Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de Serviciul de presă al Departamentului Instituții Penitenciare. Coteț a fost transferat încă de lunea trecută într-o celulă din '13, aflându-se "în compania" unui alt deținut. 

 

Viceprimarul s-a aflat până acum în Spitalul-penitenciar nr. 16 din Capitală unde urma tratament medical. Doi funcționari ai Primăriei Chișinău – viceprimarul Vlad Coteț și adjunctul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Radu Blaj – au fost reținuți pe 25 mai de CNA într-un dosar de corupție în care mai figurează doi intermediari și un inspector principal de la Inspecția de Stat în Construcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău