„Revoluție” cu arsenal ilegal (Ziarul Național)

  • 04 Octombrie 2013 11:32
„Revoluție” cu arsenal ilegal (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 4 OCTOMBRIE

În preajma Summitului de la Vilnius Ziarul Național scrie despre exemplul Lituaniei care s-a rupt de trecutul sovietic și a aderat la UE. Lituanienii au reușit ceea ce noi abia ne propunem să facem. Când îi întrebi de „rețeta succesului”, ei strâng nedumeriți din umeri și spun că prioritar e să vrei și… să știi ce vrei. Adică, să fii consecvent, indiferent că este vorba de decizii majore sau de lucruri, aparent, mărunte. Și ei au fost consecvenți. În 1988 și-au apărat, cu sânge, Televiziunea publică. În martie 1990 și-au declarat Independența, cu mult înainte de „eliberatorul”  puci de la Moscova, din august ’91. În capitală, nu s-au apucat de demolat orașul vechi, declarat patrimoniu UNESCO. Iar singurele mărturii ale epocii URSS - patru statui rămase la intrarea pe un pod din Vilnius - sunt însoțite de niște tăblițe în care se explică ce a însemnat, de fapt, regimul sovietic pentru lituanieni. Lituania nu ar fi reușit să fie ceea ce este astăzi, dacă nu ar fi avut susținerea cetățenilor săi, mai subliniază ziarista Sorina Ștefârță în Ziarul Național.

„Revoluție” cu arsenal ilegal. Ziarul Național revine la cazul activistului comunist Mihail Amerberg, în a cărui locuință au fost găsite muniții suficiente pentru a organiza o revoluție, potrivit experților. Acestase află în vizorul poliției de mai mult timp. Tânărul pare a fi unul dintre provocatorii de la protestele antiunioniste de la Chișinău și Bălți, iar o parte din gloanțele ridicate din apartamentul său sunt interzise prin lege, fiind folosite în acțiuni militare. Ministrul Dorin Recean face o paralelă între Amerberg și Anders Breivik, extremist norvegian, autor al atacurilor din Oslo și Utøya de acum doi ani soldate cu moartea a 70 de persoane.

Cărămida românească se sparge de zidul de la Chișinău, titrează Adevărul, care relevă că o companie din România așteaptă de trei ani o modificare legislativă ca să poată investi 15 milioane de euro într-o fabrică de la noi, în timp ce autoritățile de la Chișinău susțin că avem nevoie ca de aer de investiții străine.

Comisarul european Ștefan Fule a declarat pentru „Adevărul“ că UE nu va răspunde la presiunile Rusiei asupra Moldovei și Ucrainei după principiul „dinte pentru dinte“, dar va sprijini aceste țări, atât politic, cât și practic. El a subliniat că UE va acționa cu hotărâre pentru parafarea și, ulterior, semnarea și aplicarea Acordului de Asociere. În perioada imediată, analizăm modalități de a deschide piața UE suplimentar actualului regim de comerț preferențial, așa cum facem acum în cazul vinurilor moldovenești, a mai anunțat Ștefan Fule.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău