„Radio Basarabia – revenire la adevăr”, expoziție vernisată la USM

  • 08 Octombrie 2013 14:32
„Radio Basarabia – revenire la adevăr”, expoziție vernisată la USM

Expoziția numită „Radio Basarabia – revenire la adevăr” este menită să familiarizeze publicul larg cu istoria tragică a postului Radio Basarabia.

O expoziție cu documente despre Radio Basarabia, predecesorul postului Radio Chișinău, a fost vernisată marți, 8 octombrie, la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. 

Exponatele sunt fotografii din arhiva Radiodifuziunii Române, cu programul de emisie al postului, clădirea de unde se emiteau programe în limba română, angajații și studiourile radioului. 
 
Audio: Andrei Dumbrăveanu, doctor conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism

Expoziția este un pas important în reconstituirea și recuperarea adevărului istoric, a declarat directorul postului Radio Chișinău, Valentin Niculescu.
 
Postul avea programe muzicale și informative, iar rolul său a fost esențial în păstrarea valorilor românești.  La acea vreme Radio Basarabia avea cele mai bune, din punct de vedere tehnic, studiouri și emițătoare din Europa, a mărturisit profesorul Serafim Isac.
 
Sediul postului Radio Basarabia era pe actuala stradă Mateevici, pe locul unde acum se află facultatea de Jurnalism a Universității de Stat. Postul a fost desființat în 1940 după ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică, în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău