„Povestea de succes” s-a transformat brusc într-o poveste „horror”

  • 13 Octombrie 2015 11:46
„Povestea de succes” s-a transformat brusc într-o poveste „horror”

Revista presei din 13 octombrie 2015

Nicolae Negru se referă în editorialul său din Ziarul național la vizita premierului Sreleț la Bruxelles. După ce „povestea de succes” s-a transformat brusc într-o poveste „horror”, liderii UE nu ard de dorința să se întrețină cu liderii moldoveni, remarcă autorul. Guvernarea așa-zisă proeuropeană a procedat ca și guvernarea comunistă, tratând UE ca pe o „naivă”, simulând principalele reforme sau ajustându-le la interesele lor înguste. Bruxelles-ul privea cu o oarecare înțelegere comportamentul duplicitar al Chișinăului, efortul său de a întârzia cât mai mult schimbările profunde - reflexele, mentalitățile nu se schimbă într-o zi. Atitudinea indulgentă era dictată și de contextul geopolitic regional, de comportamentul agresiv al Rusiei și încercarea ei de a-și adjudeca ca „sferă de influență” teritoriile din perimetrul fostei URSS. Dacă UE ar fi lipsit Republica Moldova de asistența financiară, insistând asupra îndeplinirii stricte a angajamentelor asumate, ar fi împins-o în brațele Rusiei, explică Nicolae Negru.

Dialog fără oameni. Cu cine vor să discute Timofti, Candu și Streleț? Se întreabă Adevărul. Dialogul social convocat de conducerea Republicii Moldova rămâne pe hârtie și nimeni nu știe clar când și unde va avea loc. Apelul public lansat, pe 8 octombrie, de conducerea Republicii Moldova - președintele Nicolae Timofti, spicherul Andrian Candu și premierul Valeriu Streleț - către clasa politică și societatea civilă pentru a identifica soluții la problemele din societate nu are încă o agendă clară. Adevărul Moldova i-a contactat pe unii dintre cei mai importanți lideri ai societății civile ca să-i întrebe dacă au fost invitați la dialogul cu conducerea țării și ce cred despre situația actuală din țară.  

 Justiția din R. Moldova, cunoscută pentru cumetrismul și nănășismul de care este împânzită, se confruntă cu un alt fenomen care-i pune în pericol integritatea, scrie Ziarul de gardă. În multe familii, dacă soțul sau soția este judecător, atunci, cel puțin, unul din ceilalți membri ai familiei este, aproape sigur, avocat. Avocat care apără inculpați, inclusiv în fața rudelor și prietenilor aflați în fotoliu de judecător. De multe ori, asemenea situații deloc sănătoase nasc suspiciuni întemeiate, iar, uneori, și dosare penale. Un sobiect la această temă cititți în ziar.

Calvarul unei călătorii cu troleibuzul descries în Timpul. Însuși numărul de troleibuze pus la dispoziția chișinăuienilor este, prea mic după publicație. Inclusiv din această cauză, ne enervăm, ne călcăm reciproc, respirând unul în spatele celuilalt.  Călătoria devine o  umilință și o dovadă în plus cât de departe suntem de Europa, ca infrastructură și educație deopotrivă. În zadar fotografii iscusiți fac poze grozave troleibuzelor în campanie electorală, dacă experiența unei călătorii rămâne dezgustătoare, conchide Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău