„Nu e timpul să celebrăm, ci să suflecăm mânecile“ (Adevărul)

  • 13 Iunie 2014 09:53
„Nu e timpul să celebrăm, ci să suflecăm mânecile“ (Adevărul)

Revista presei din 13 iunie

„Nu e timpul să celebrăm, ci să suflecăm mânecile“ – titrează Adevărul care scrie despre vizita președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la Chișinău. Însoțit de înalți oficiali europeni, managerii de top de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții, José Manuel Barroso a participat la Conferința Investițională Republica Moldova-UE, care a încheiat cel mai important eveniment investițional din ultimii ani, Moldova Business Week. Barroso le-a vorbit antreprenorilor moldoveni și oamenilor de afaceri din străinătate despre beneficiile implementării Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, „cea mai bună cale de a garanta o țară integră, democrată, modernă și prosperă“.

Adevărul publică un interviu cu Wilhelm Molterer, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții. Prezent la Conferința Internațională a Investitorilor Moldova-UE, Wilhelm Molterer a vorbit despre modalitățile prin care țara noastră poate deveni o destinație atractivă pentru investitorii străini, dar și despre investițiile desfășurate de BEI în mai multe sectoare ale economiei.

Republica Moldova urmează să semneze pe 27 iunie Acordul de Asociere cu UE și Acordul cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. JURNAL de Chișinău a discutat cu deputați din toate fracțiunile parlamentare și independenți, adresându-le întrebarea: „Ce presiuni resimțiți înainte de semnarea Acordului de Asociere?”.

Totodată, Jurnal ce Chișinău relevă că, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, Federația Rusă ar urma să aplice un nou plan de federalizare a Republicii Moldova, prin intermediul emisarilor săi din regiunea găgăuză. Potrivit publicației aceștia sunt ghidați de persoane de încredere, din Ucraina, membri ai Partidului Regiunilor, care planifică dezmembrarea RM, după ce a eșuat planul de ocupare a regiunilor Nikolaev, Herson, Harkov și Odesa. Autoritățile din Găgăuzia ar planifica să anunțe apariția unei noi entități „Republica Populară Găgăuzia”, care ar urma să unească raioanele de sud ale Republicii Moldova și regiunea Bolgrad și Ismail, scrie Jurnal de Chișinău.

Și Timpul titrează că Frontul antinațional se repliază. Comentând ultimele evoluții din PCRM, Tudor Cojocariu observă că, totuși, în PCRM grosul partidului rămâne acolo unde era, revoltații nici măcar n-au fost excluși din formațiune de către Voronin, ci doar „retrogradați”. Astfel, crede autorul, ceea ce se întâmplă în PCRM aduce mai curând a înțelegere, decât a neînțelegere. Ne pomenim, așadar, cu două fețe ale aceleiași monede ruginite, continuă comentatorul. Prima este cea a unui PCRM flexibil, patriotic și european, care s-ar putea alia cu oricine, mai puțin cu liberalii. Iar a doua este cea a agitaților șovini care se vor ocupa de organizarea acțiunilor murdare de propagandă publică. Schema este foarte periculoasă, pentru că s-ar putea să ne pomenim din toamnă cu o alianță stângistă antinațională, compusă atât din cele două fețe ale partidului comunist, cât și din sateliții mai moderați ai Kremlinului reprezentați de Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău