„Moldova are vinuri bune, dar încă prea puține“ (Adevărul)

  • 16 Septembrie 2013 09:01
„Moldova are vinuri bune, dar încă prea puține“ (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 16 SEPTEMBRIE

„Moldova are vinuri bune, dar încă prea puține“, titrează Adevărul care publică un interviu o cunoscută specialistă în vinuri din Marea Britanie, Caroline Gilby. Ea susține că Moldova are potențial vinicol nevalorificat și observă, totodată, că mulți vinificatori încă nu înțeleg că trebuie să respecte strict cerințele de stil și calitate pentru a concura pe arena mondială. Specialista consideră că producătorii din Moldova trebuie să mizeze pe Pinot (Pinot Noir și Pinot Grigio, mai ales), deoarece acești struguri cresc bine în condițiile țării noastre. De asemenea, Sauvignon Blanc este căutat pe piață la nivel global și e un vin cu care Moldova poate avea succes (dar nu o face întotdeauna).

Un sistem școlar învechit care generează pierderi anuale de milioane de lei, o programă școlară prea teoretizată, sute de profesori pensionați sau aproape de vârsta de pensionare, evaluarea îndoielnică a cadrelor didactice, lipsa unui sistem echitabil de retribuire a muncii sau note artificiale - este radiografia Ministerului Educației din Republica Moldova, scrie Adevărul. Ministerul Educației a prezentat vineri Strategia Educația 2020, propunând-o spre dezbateri publice. Autoritățile își propun să facă atractivă profesia de pedagog și să atragă tineri specialiști în școlile din mediul rural. În urma optimizărilor din domeniul educației ar urma să crească și salariile pedagogilor, susține ministrul Maia Sandu.

Adevărul mai scrie că din 2014 avocații și notarii vor fi taxați la fel ca agenții economici. Pe de altă parte, această măsură va duce la dublarea tarifelor din sistem, susțin cei vizați.

Conacele din Republica Moldova ar putea fi date în concesiune pe un termen de până la o sută de ani, scrie Timpul. Agenția pentru Inspectarea Monumentelor elaborează un proiect de lege, care ar permite agenților economici să valorifice aceste monumente. Potrivit calculelor efectuate de Agenție, un conac renovat ar aduce anual în bugetul de stat venituri de câteva sute de mii de lei, dacă oamenii de afaceri vor avea dreptul să construiască alături pensiuni, care să le aducă profit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău