„Mariajul timpuriu în comunitatea romă”
-
20 Mai 2013 17:28
Tinerele de etnie romă se căsătoresc mult prea devreme și astfel acestea sunt private de dreptul la educație.
Această constatare a fost enunțată în cadrul dezbaterii cu genericul „Mariajul timpuriu în comunitatea romă”, organizată luni, 20 mai, la Chișinău de către Centrul Național al Romilor.
Etnicii romi din Republica Moldova nu operează cu termeni de emancipare, democrație sau egalitate între barbați și femei. Pentru fetele rome, cel mai important profesor este mama, susține Președintele Asociației Romilor Ion Duminică, expert în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova.
Natalia Duminică, asistent de program în cadrul Centrului Național al Romilor, spune că există totuși o anumită evoluție în dinamica vârstei la care fetele de etnie romă se căsătoresc.
Tradiția romă presupune că tinerii trebuie să se căsătorească foarte de vreme, astfel încât fata să apuce să se integreze în familia băiatului. Mariajul timpuriu are, însă, efecte negative asupra tinerelor de 14, 15 ani. Valeria Ilieș, coordonator de programe UNICEF.
Potrivit legislației Republicii Moldova, tinerii pot înființa o familie de la 18 ani. Pentru motive temeinice, se poate încuviința încheierea căsătoriei cu reducerea cu maxim 2 ani a vârstei matrimoniale.
În Republica Moldova sunt peste 12 mii de romi, potrivit recensământului din 2004, însă, conform datelor neoficiale numărul acestora este cu mult mai mare.