„La Strada” îndeamnă părinții să nu posteze poze în care apar copii
-
01 Septembrie 2016 15:42
Cu ocazia începutului anului școlar, Centru Internațional „La Strada” le reamintește părinților despre riscurile pe care și le asumă odată ce aleg să facă publice fotografii în care apar copii.
„La Strada” a inițiat un apel în care explică de ce nu trebuie postate pe internet fotografii cu minori, transmite IPN.
Potrivit „La Strada”, în ultimii ani fiecare început de an școlar aduce cu el și o avalanșă de fotografii cu cei mici pe rețelele de socializare. În aceste condiții, puțini sunt cei ce conștientizează faptul că internetul, de fapt, nu are butonul „delete”, iar între socializare online și pericol este un hotar extrem de fin, aflat la un click distanță.
Printre riscurile ce le presupune postarea fotografiilor cu copii sunt localizarea școlarului, crearea unei amprente digitale fără acordul copilului, vulnerabilitate în fața escrocilor. Potrivit membrilor Centrului, plasarea publică a imaginii cu copilul presupune faptul că acesta poate fi identificat de răuvoitori. Situația este cu atât mai gravă dacă fotografia este însoțită de un comentariu sau lasă să se înțeleagă și care este școala la care învață cel mic.
Totodată, chiar și la o vârstă fragedă, când încă nu știe ce-i asta, copilul are deja dreptul la o identitate virtuală proprie. „Fotografiile pe care le postăm, sau istorioarele din viața privată a celui mic, pe care le relatăm pe rețelele de socializare, lasă o amprentă digitală în ceea ce privește identitatea celui mic. Peste câțiva ani, fotografiile postate acum vor sta la baza imaginii virtuale a celui mic. S-ar putea ca istorioarele care părintelui i-au părut drăguțe, peste câțiva ani, copilul să le califice drept stânjenitoare sau chiar ar putea considera ca i-a fost încălcată viața privată”, se spune în apelul Centrului.
În aceste condiții, părinții sunt îndemnați să reziste tentației de a plasa în rețeaua virtuală fotografii, date personale sau alte informații din viața privată a copiilor sau să seteze ca aceste informații să fie accesibile doar unui grup restrâns de persoane, precum prietenii apropiați sau membrii familiei.