EXPERȚI Promo-Lex | Circulara emisă de CEC privind finanțarea candidaților de către partide în campania electorală trezește mai multe semne de întrebare și trebuie să fie abrogată

  • 17 Septembrie 2020 12:16
EXPERȚI Promo-Lex | Circulara emisă de CEC privind finanțarea candidaților de către partide în campania electorală trezește mai multe semne de întrebare și trebuie să fie abrogată

Circulara emisă de Comisia Electorală Centrală privind finanțarea candidaților de către partide în campania electorală trezește mai multe semne de întrebare și suspiciuni și trebuie să fie abrogată, consideră experții Promo-Lex.

 CEC nu este o autoritate care poate să facă interpretarea oficială a legislației, doar Parlamentul poate face acest lucru și această decizie depășește cu mult atribuțiile pe care le are Comisia, a declarat directorul de Program Promo-Lex Pavel Postică, în cadrul conferinței de lansare a celui de-al doilea Raport al Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

În acest context, experții fac referire la articolul 43 din Codul Electoral, care spune exact că partidele politice pot susține financiar candidații pe care i-au desemnat, inclusiv la alegerile prezidențiale, în limita resurselor pe care le dețin în cont la data începerii campaniei electorale.

CEC a avut o interpretare continuă vizavi de același subiect pe parcursul tuturor campaniilor.  Respectiv, în 2014 cel puțin două partide politice au depășit acel plafon prevăzut pentru persoanele juridice și au donat resurse financiare mai amari  CEC a acceptat și acest lucru a fost acceptat. În alegerile din 2015, șapte partide au depășit plafonul donațiilor și acest lucru a fost acceptat de CC. 2016 – 4 partide, în 2018 două partide, 2019, la alegerile parlamentare două partide au depășit plafonul donațiilor. Alegerile locale din 2019 un partid a depășit plafonul pentru aceste donații. Timp de mulți ani poziția CEC a fost una și acum în plină perioadă electorală regulile de jos se schimbă de către CEC. În perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă, Comisia a acceptat donații din partea partidelor și a înregistrat concurenți electorali în cursă. Deci, vedem că CEC inclusiv în această campanie are două abordări diferite pe aceeași chestiune de principiu. Noi considerăm că această circulara CEC trebuie să fie abrogată, a spus Pavel Postică.

Potrivit unei hotărâri a Comisei Electorale Centrale, candidații la prezidențialele din 1 noiembrie nu pot folosi banii partidelor decât în limita prevăzută pentru orice persoană juridică, adică de 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs.

CEC face referire la Codul electoral care stabilește că în alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are candidatul și nu partidul sau blocul electoral care l-a desemnat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău