Zuzana Caputova: Profilul primei femei care devine președinte al Slovaciei, cu totul diferit de cel al altor lideri central-europeni

  • 16 Iunie 2019 10:50
Zuzana Caputova: Profilul primei femei care devine președinte al Slovaciei, cu totul diferit de cel al altor lideri central-europeni

Avocata liberală pro-europeană și activistă de mediu Zuzana Caputova a fost sâmbătă învestită oficial președinte al Slovaciei, ea fiind prima femeie care câștigă președinția slovacă și se prezintă cu un profil politic care contrastează cu acela al liderilor naționaliști din țările central-europene membre ale Grupului de la Vișegrad, relatează agențiile DPA și EFE.

„Nu am venit să conduc, am venit să servesc cetățeanul”, a spus Zuzana Caputova în discursul susținut în timpul sesiunii speciale de sâmbătă a parlamentului de la Bratislava.

Ea a fost aleasă în luna martie, în urma unor alegeri marcate de emoția populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a prietenei acestuia în februarie 2018. Jurnalistul pregătea atunci un articol despre presupuse legături între guvernul slovac și mafia italiană.

Acest dublu asasinat, care încă nu a fost elucidat, deși au fost arestați mai mulți suspecți, a fost pentru mulți slovaci o ilustrare a corupției, clientelismului și a relațiilor dintre politicieni și crima organizată. Au urmat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de președintele Andrej Kiska, cel care avea apoi să o susțină pe Zuzana Caputova în cursa prezidențială. În final, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reușit să păstreze conducerea guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini, iar Robert Fico a rămas președinte al formațiunii SMER.

Zuzana Caputova împlinește săptămâna viitoare 46 de ani, este divorțată și mamă a doi copii. Ea avea puțină experiență în politică în momentul intrării în cursa prezidențială, fiind cunoscută mai degrabă pentru campania sa de protejare a mediului. S-a lansat în politică în urmă cu un an și jumătate prin crearea partidului Slovacia Progresistă și a participat la manifestațiile antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Kuciak, pe care îl cunoștea.

A fost adesea criticată de biserică și de alte grupuri conservatoare pentru pozițiile ei favorabile avortului și homosexualilor, însă ea susține că victoria în alegerile prezidențiale, precum și cea a partidului Slovacia Progresistă la alegerile europene din 26 mai (partid care a obținut 20,11% din voturi, dar rata prezenței la urne a fost de numai 22,7%), ar arăta că Slovacia nu este o țară atât de conservatoare pe cât pare.

Profilul ei este de altfel diferit de cel al liderilor statelor central-europene membre ale Grupului de la Vișegrad, catalogați la Bruxelles drept populiști. La fel ca fostul președintele Kiska, Zuzana Caputova se prezintă ca o pro-europeană convinsă, în timp ce guvernul slovac social-democrat și liderii țărilor Grupului de la Vișegrad - precum omologul său ceh Milos Zeman, premierul ungar Viktor Orban sau liderul conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski - au adesea opinii critice față de elitele de la Bruxelles și față de unii lideri vest-europeni.

În discursul susținut sâmbătă după depunerea jurământului Zuzana Caputova a pledat pentru consolidarea UE și a NATO și a cerut ''schimbări sistematice'' în sistemul judiciar. Tema justiției a abordat-o intens și în campania electorală, afirmând într-un discurs că Slovacia a devenit ''un stat unde practicile mafiote ale multor persoane influente (...) au acaparat anumite instituții''.

Slovacia nu este însă o republică prezidențială, prerogativele președintelui fiind limitate în favoarea premierului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău