Zuckerberg admite că Facebook a avut o reacție lentă față de ingerințele ruse în alegeri și vrea reglementări

  • 16 Februarie 2020 16:35
Zuckerberg admite că Facebook a avut o reacție lentă față de ingerințele ruse în alegeri și vrea reglementări

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a admis că rețeaua de socializare online a avut o reacție lentă în înțelegerea campaniilor ruse pentru dezinformare desfășurate înainea scrutinului prezidențial american din 2016 și a lansat un apel pentru reglementări suplimentare în domeniul online, scrie FT și mediafax.

Prezent la Conferința pentru Securitate de la München, Mark Zuckerberg, fondator și director general al Facebook, a avut un ton conciliant, afirmând că rețeaua de socializare online a intensificat "semnificativ" colaborarea cu guverne, autorități electorale și membri ai comunității de informații în ultimii patru ani, eliminând zilnic peste un milion de conturi online false. 

Companii online precum Facebook, Twitter și YouTube sunt supuse presiunilor pentru a îmbunătăți reacțiile față de acțiunile statelor ostile și grupurilor politice care coordonează campanii pentru dezinformare.

Fostul vicepreședinte american Joseph Biden, care speră să devină candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidențial din 2020, a sugerat recent că atitudinea pasivă a Facebook față de campaniile ruse în anul 2016 ar putea fi considerată "colaborare", ceea ce ar fi un "delict penal".

Mark Zuckerberg a admis că dezinformările au devenit mai sofisticate în ultimii ani, precizând că tratează cu seriozitate riscurile. "În ultimul an, am observat o evoluție a amenințărilor în câteva moduri, cu impact semnificativ", a declarat Zuckerberg, notând că ingerințele electorale nu sunt doar externe, ci "tot mai mult interne".

Facebook are 35.000 de angajați care monitorizează conținutul online. "Bugetul nostru pentru monitorizarea conținutului este mai mare acum decât întregul venit al companiei atunci când am intrat pe piața publică, în 2012, când aveam un miliard de utilizatori", a subliniat Zuckerberg, citat de cotidianul Financial Times.

Directorul Facebook a pledat pentru mai multe reglementări în sfera online. "Nu vrem ca firme private să ia decizii cu impact social, trebuie să existe mai multe îndrumări și reglementări din partea statelor în privința discursului admis. În prezent, există două sisteme de reglementare pentru actualele industrii - cel pentru ziare și presă și modelul pentru companiile de telecomunicații, care este de tip «datele curg spre tine», dar nu poți trage la răspundere o companie de telecomunicații dacă cineva a făcut ceva ilegal pe o linie telefonică. Cred că noi ar trebui să fim undeva între cele două sisteme", a subliniat Mark Zuckerberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău