Zonele geografice viti-vinicole. Care sunt avantajele pentru producători
-
04 Decembrie 2015 14:09
Companiile viti-vinicole din Republica Moldova vor putea produce vinuri ce corespund indicațiilor geografice, adică zonei din care provin.
La 19 decembrie intră vigoare reglementările ce stabilesc cerințele tehnice pentru fiecare zonă geografică viti-vinicolă.
În Republica Moldova au fost delimitate 3 zone viti-vinicole ce vor reprezenta indicațiile geografice: zona Codru, în partea centrală, zona Valul lui Traian, în sud și zona Ștefan-Vodă, în sud-est. Vinificatorii din aceste zone vor trebui să producă vinuri numai din soiuri locale, pentru a păstra specificul locului, ne explică Diana Rotari, reprezentat al Oficiului Național al Viei și Vinului.
”Un produs care a fost fabricat în regiunea Valul lui Traian nu poate fi fabricat în altă regiune din Franța sau din Italia. Și vice-versa, o șampanie din regiunea Champagne nu poate fi produsă în Republica Moldova pentru că nu avem același terroir – un complex ce include solul, clima, omul, care influențează produsul, care îl face să fie mai deosebit, unic, din zona respectivă”, a declarat Diana Rotari.
Vinificatorii consideră că, deși vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a produce vinuri ce corespund indicațiilor geografice, va fi în avantajul lor să aibă produse mai competitive.
Dacă vrem să accedem pe piața europeană, trebuie să ne conformăm condițiilor impuse de dumnealor. Drumul de trecere de la struguri, până la materia finită să fie indicat, să știm din ce parcelă provine, din ce regiune.
La nivel cantitativ, este o cantitate mai mică, dar la nivel de profit, este mai semnificativ. Cantități mai mici, prețuri mai mari și la aceleași venituri vom ajunge.
Pentru a certifica aceste produse a fost elaborat un regulament ce prevede condițiile pentru a produce vinuri cu indicațiile geografice specifice, a menționat Elizaveta Breahnă, expert în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului.
”Pentru producerea vinurilor cu indicații geografice este o anumită sarcină care trebuie să fie pe tufă, adică nu mai mult de 3-4 kg de struguri de la o tufă, dar nu 8-10 kg, o anumită modalitate de plantare. Pentru a primi certificatul de plasare pe piață, fiecare întreprindere trebuie să fie verificată la corespunderea prevederilor”, a declarat Elizaveta Breahnă.
Respectarea indicațiilor geografice reprezintă o normă recunoscută la nivel european, astfel încât acest lucru va stimula și exportul vinurilor moldovenești pe piața comunitară, mai spun experții.