Zone maritime în dispută: Grecia își afirmă disponibilitatea de a angaja negocieri cu Turcia

  • 06 August 2020 19:58
Zone maritime în dispută: Grecia își afirmă disponibilitatea de a angaja negocieri cu Turcia

Grecia a anunțat joi că este pregătită să înceapă negocieri cu Turcia asupra zonelor maritime pe care cele două țări și le dispută pentru exploatare în Marea Egee, relatează France Presse.

Turcia a suspendat luna trecută explorările de petrol și gaze în largul unei insule grecești după ce această inițiativă a sa a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două țări.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în 28 iulie la CNN-Turk că este 'pregătit să discute (toate litigiile) cu Grecia fără condiții'.

'Așteptăm să vedem dacă Turcia intenționează să o facă la modul serios, suntem pregătiți din această lună', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat miercuri că este 'întotdeauna bucuros' să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee și în Mediterana orientală. 'Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuțiilor preliminare în 2016', a remarcat el.

Grecia, a adăugat Mitsotakis, nu va veni la masa negocierilor cu 'o armă la spate', adăugând că în caz de dezacord 'vom merge la Curtea Internațională de Justiție, vom merge la Haga'. 'Noi vom respecta decizia Curții', a spus el.

Mitsotakis a apreciat totuși că Turcia nu se comportă într-un mod 'fiabil' în cadrul NATO și constituie un factor 'destabilizator' în regiune.

El a evocat în acest sens survolul insulelor grecești de către avioane de vânătoare-bombardiere turcești, foraje 'ilegale' în largul Ciprului și tentative de a 'transforma în arme' miile de migranți și refugiați când le-a permis să se îndrepte în masă spre frontiera elenă în februarie.

Presa greacă, citând surse militare, a indicat miercuri că avioane turcești au încălcat de cel puțin 33 de ori spațiul aerian al Greciei în ultimul timp.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău