Zona de Securitate - provocatoare și destabilizatoare. Ce spune CUC în urma ședinței de astăzi

  • 08 Octombrie 2020 17:27
Zona de Securitate - provocatoare și destabilizatoare. Ce spune CUC în urma ședinței de astăzi

La reuniunea membrilor Comisiei Unificate de Control (CUC) din 8 octombrie curent, delegația Chișinăului a calificat acțiunile așa-numitului „mgb” în Zona de Securitate drept provocatoare și destabilizatoare.

„Intrarea violentă în Zona de Securitate a persoanelor înarmate, răpirea polițistului din cadrul IP Florești la 7 octombrie, urmată de sechestrarea altor persoane în aceeași zi, sfidează nu doar actele de bază ale operațiunii de pacificare, ci constituie o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului, iar aprecierea juridică a acestor fapte ilegale o vor da organele de drept ale Republicii Moldova. Dezmățul pe care și-l permit exponenții numitei structuri demonstrează că are loc ieșirea situației din Zona de Securitate de sub controlul Comisiei Unificate de Control și că partea transnistreană întreprinde tentative necamuflate de a discredita totalmente mecanismul existent de pacificare”, potrivit comunicatului CUC.       

Delegația Chișinăului a făcut apel către ceilalți participanți la lucrările Comisiei să se alăture mesajului de condamnare a faptelor ilegale de răpire a persoanelor în Zona de Securitate și să susțină cererea de eliberare imediată a acestora.

Propunerea de a examina în cadrul ședinței fărădelegile săvârșite de a. n. „mgb” în ultimele zile în Camenca a fost respinsă de către partea transnistreană.

„Nu s-a dorit nici audierea comendantului militar privind prezența militarilor subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă însoțită de o prezentare a armelor de foc, organizată la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate. Nu a fost admisă spre discuție și decizie nici problema privind introducerea la 1 mai 2019 a „grănicerilor” în Zona de Securitate și abilitarea abuzivă a acestora cu funcții de control asupra persoanelor. Ca urmare, în lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă. La propunerea delegației Federației Ruse, ședința Comisiei a fost amânată pentru săptămâna viitoare, în scopul consultărilor suplimentare pe toate subiectele care nu au întrunit consens”, conchide CUC.

         

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău