Zona de Securitate | De ce Tiraspolul nu poate să se implice în Războiul din Ucraina

  • 04 Martie 11:16
Zona de Securitate | De ce Tiraspolul nu poate să se implice în Războiul din Ucraina

Invazia rusă în Ucraina va avea urmări grave, nu doar asupra teritoriilor ucrainean și rus, dar și asupra regiunii separatiste din stânga Nistrului. Regiunea este strâns legată de aceste două țări ce ține de importuri și exporturi. Majoritatea produselor alimentare sunt de origine ucraineană, iar calea de introducere a produselor era în proporție de aproape 80% pe segmentul de frontieră cu Ucraina, scrie Zona de Securitate.

Din aceste considerente, regimul de la Tiraspol nu reflectă în niciun mod războiul din țara vecină, nicio imagine, niciun video cu ce se întâmplă în orașele unde se duc lupte nu este prezentat. Ca și în alte situații similare, cum a fost recunoașterea de către Federația Rusă a DNR și LNR, Tiraspolul se alătura poziției Kremlinului, însă de când a fost anunțată pretinsa operațiune specială cele două posturi TV controlate de regim și compania Sheriff nu au nicio poziție.

Tiraspolul însă arată deschis că primesc refugiații din Ucraina și le oferă condiții bune de trai, fapt confirmat și de organizațiile internaționale.

Motive pentru a nu lua nicio parte, dar și pentru a crea acest vid informațional sunt mai multe. Primul ar fi că cele mai importante persoane în pretinsa republică dețin cetățenia ucraineană, cum ar fi, Vadim Krasnoselski așa-zisul președinte al RMN, Vitalii Ignatiev – pretinsul ministru de Externe al RMN și chiar Victor Gușan președintele companiei Sherif, ce deține mai multe monopoluri în regiune, majoritatea conectate la piața ucraineană, ar avea cetățenia statului vecin.

Gușan este proprietarul unui conac din orășel, pe o insulă care-i aparține, unde se află un turn de comunicații mobile, iar alte două turnuri sunt situate la granița cu România. Insula privată din Vilkovo, oraș căruia i se mai spune „Veneția ucraineană” a fost închiriat de compania Sheriff pentru o perioadă de 50 de ani.

Din ultimele date despre invazia rusă, regiunea unde are proprietăți Gușan nu a fost afectat de rachetele rusești.

În orașul Odesa, Gușan deține imobile în complexul „Sauvignon” – o casă de 600 de metri pătrați cu câteva terase, bucătărie de vară și pază. Afaceristul a cumpărat toate acestea în februarie 2014. În Kiev, oligarhul deținea un teren agricol.

Continuarea articolului: Zona de Securitate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,09 m/s
Wed
1
Thu
1
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău