Ziua Z sau D-Day | 75 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial

  • 05 Iunie 2019 11:02
Ziua Z sau D-Day | 75 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial

Șefi de stat și de guvern vor marca împreunã, astăzi, cea de-a 75-a aniversarea a debarcãrii aliate în Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial - așa-numita Ziuă Z, sau D-Day.

La ceremoniile din sudul Angliei vor fi prezenți, printre alții, regina Elisabeta a Marii Britanii și premierul Theresa May, președinții Franței și Statelor Unite, Emmanuel Macron și Donald Trump, și cancelarul german, Angela Merkel, transmite Reuters, care noteazã cã vor participa și 300 de veterani ai debarcãrii, toți în vârstã de peste 90 de ani.

Operațiunea Overlord, care a început în dimineața zilei de 6 iunie 1944, a reprezentat cel mai mare asalt amfibiu din istorie. Peste 150 de mii de militari aliați, îmbarcați în 7000 de nave, au luat cu asalt plaje din Normandia aflate de-a lungul unei zone de coastã de 80 de kilometri lungime. Mii de militari și-au pierdut viața în ambele tabere, însã debarcarea a fost un succes și a marcat începutul sfârșitului pentru forțele Germaniei naziste din Vestul Europei.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău